koper1
Utrip mesta · destinacija

Umetniki velikokrat iščejo navdih v naravi. Le-ta umiri duha in misli ter omogoči, da se človek razbremeni skrbi in odgovornosti vsakdana. Zakaj je Obala tista, kamor pogosto pridemo po svežo energijo, pa odkrijmo sami. Zapeljimo se do mesta, kjer se morje in nebo stikata v horizont.

Sončni žarki naj bodo povabilo na toplo stran, ko se bomo peljali po primorski cesti vse do Kopra, ki z nasadom palm v mestnem središču daje obiskovalcem občutek mondenosti obmorskega mesta. Zapeljimo so pod njihovimi krošnjami mimo simpatične mestne tržnice, kjer je ob nedeljah tudi boljši sejem, in nato po nekaj metrih, tik pred morsko obalo, zavijmo levo na parkirišče ter začnimo z raziskovanjem peš. Mesto v razvoju je bogato tako po svoji kulturni dediščini kot tudi po vedno večji ponudbi za preživljanje prostega časa. A naj nas za začetek prepričata kapučino in rogljiček s čokolado v kavarni Kapitanija v bližini mestnih arkad. Tu bomo lahko uživali tako v bogati sladki ponudbi kot tudi v udobno oblazinjenih foteljih, ki nam bodo dali občutek, kot da bi z domačega kavča opazovali pestro dogajanje na ulici. V poletnem času se nasproti slaščičarne razprostira tudi nekaj pisanih stojnic z izvirnim spektrom različnih umetnin in domače obrti, nas pa naj pot pelje proti ozkim ulicam starega mestnega jedra, kjer pokukajmo v eno od galerij, si na Čevljarski ulici izberimo nove čevlje ali pa se odločimo za popravilo starih, obiščimo še antikvariat ter se usmerimo proti Titovem trgu na vrhu, ki se je izoblikoval že v drugi polovici 15. stoletja. Trg je bil skozi stoletja središče mesta in je vse do danes ohranil svojo prvotno vlogo. Obkrožajo ga Stolnica, Pretorijska palača, Loža, Armeria in Foresteria, njegova površina se velikokrat spremeni tudi v oder različnih prireditev, ki poživijo mestno dogajanje.

Ulični muzej
A najbolj romantično je sedenje na obali in poslušanje šumenja morskih valov, zato se spustimo do kopališkega nabrežja in si s sladoledom v roki privoščimo svojih pet minut. Od tu pa je le nekaj korakov do našega vozila. Nadaljujmo ob obali do središča navtičnega turizma, Izole. A to staro ribiško mesto ne slovi le po široki paleti jadrnic ob pomolu, temveč je Izola znana tudi po svojem artističnem utripu, ki so ga že pred leti obudili v sklopu Uličnega muzeja. Glavno gonilo tega projekta je oživitev starih obrti in obrtniških ulic v starem mestnem jedru, ki predstavlja dodatno turistično ponudbo kraja in skrb za ohranjanje kulturne dediščine, zato parkirajmo naše vozilo v središču mesta in se mimo tržnice sprehodimo do Ljubljanske ulice v starem mestnem jedru. V pekarni “Pri peku” bodo za obnovitev naše energije poskrbele še tople dobrote iz njihove peči. Za en evro ali manj bomo izbirali med pirinim ali jogurtovim hlebčkom, česnovo štruco in mnogimi drugimi “kulinaričnimi umetninami”. Le-te se nam bodo topile v ustih, medtem ko bomo mi odkrivali različne umetniške svetove, ki se izražajo v izvirnih kreacijah, nastalih izpod rok domačih umetnikov. Table z napisom Ulični muzej že na daleč poskrbijo za markacijo ateljeja ali galerije ter nas usmerijo od ene zanimivosti k drugi. Največ jih je na v vzporedni Koprski ulici, kjer lahko v Ateljeju lutkovnega društva ponovno zajadramo v svet pravljic, se rokujemo z Rdečo kapico, Cefizljem ali Zvezdico Zaspanko in se pri naslednjih vratih čudimo prelepim skulpturam, nakitu in drugim izdelkom iz pobarvanega stekla Ateljeja MLK. Kaj vse lahko nastane iz keramike, bomo izvedeli, če bomo odprli vrata Ateljeja keramike Snežice Kranjc, ki poleg ustaljenih obdelav uporablja tudi posebno tehniko metanja žareče gline v žaganino, imenovano “raku”.

Veter v laseh
Navdiha nam v tem kraju ne zmanjka, saj ga tudi ni različnim umetnikom, ki so svoje kreacije upodobili v rezbarijah na velikih morskih skalah ob glavnem ribiškem pomolu. Že od daleč nas do tja usmerja spomenik ob 50-letnici londonskega sporazuma v obliki velikega železnega jadra, ki se razprostira tik ob morski plaži. Sprehod po pomolu nam omogoča ogled pravih ribiških ladij, ki z dobrim ulovom skrbijo, da na naših krožnikih ne zmanjka svežih rib. Če pa se obrnemo proti neskončnosti morja, se pred nami razkrijejo nove umetnine, ki so jih ustvarili številni naši in tuji umetniki v sklopu poletnih kolonij. Tako iz skal nastanejo različne zgodbe in skulpture, kot npr. Baba swimming in the sea, It’s nice to be a shell in Flowers and grass of Izola. Domišljija res nima meja! Za lažjo prepoznavnost in razumevanje avtorjev poskrbijo informativne tablice ob kamenih kreacijah. Če nas ponovno ne premaga lakota, se sprehodimo še po mesti plaži, poberimo kakšen kamenček za spomin in se povzpnimo do v nebo raztegnjenega zvonika, ki mogočno stoji ob cerkvi in izolskem župnišču. Od tam pa zopet nazaj do starega mestnega jedra in hitro za nosom do ene od restavracij ob morju, kjer okusimo še eno plat ustvarjalnosti, tokrat iz morskih sadežev, olivnega olja in grozdnih jagod, nato pa kot običajno zavijmo proti domu ali po vetru nepredvidljivo naprej.


rio1 Rio de Janeiro – vroča modna prestolnica monte_carlo2 Monako – Brez skromnosti, prosim Kranj1 Kranj, mesto Franceta Prešerna kras2 Pobeg na Kras · · ·