Aston Martin Lagonda Vision Concept
Utrip mesta · mobilno

Lagonda Vision je najnovejši koncept znamke Aston Martin, ki napoveduje prihodnost oblikovanja pri tej znamki. Napoveduje oblikovne smernice za kar dva modela, ki bosta ugledala luč sveta do leta 2023.

Pri znamki Aston Martin pravijo, da je osveženi Lagonda Vision Concept prvi luksuzni avtomobil na svetu, ki ga poganja zgolj čista energija, brez izpustov. Vodja oblikovanja pri tej luksuzni znamki Marek Reichman je povedal, da ima Lagonda izredno drzno podobo in da zaradi električnega pogona ni več potrebe po standardni obliki, kot smo je vajeni še iz časa konj in kočij. Dodal je še, da so, odkar ni več treba zagotoviti velikega prostora za motor pred voznikom, lahko oblikovalci bolj drzni. Baterije pokrivajo dno avtomobila, vse nad to ravnjo, pa je prepuščeno domišljiji posameznika.

Reichman in njegova ekipa so pri oblikovanju notranjosti koncepta sodelovali z angleškim oblikovalcem pohištva Davidom Linleyjem. Notranjost je bila načrtovana od znotraj navzven, saj so resnično želeli izkoristiti svobodo pri oblikovanju. Zanimiva so vrata koncepta, ki se odpirajo navzgor in navzven, pri tem pa odprejo tudi del strehe. Tako imajo potniki neoviran vstop in izstop iz avtomobila. Sedeži so nameščeni na stranice v notranjosti in ne na tla, kot je to trenutno v praksi. Vse to zgolj zaradi tega, da imamo na tleh neoviran prostor. Volanski obroč lahko pomaknemo na levo ali desno stran v avtomobilu, ko pa je Lagonda v avtonomnem načinu vožnje, se volan pomakne proti armaturni plošči. Z enkratnim polnjenem baterije lahko konceptni Aston Martin prevozi 644 kilometrov dolgo razdaljo.

Pri Aston Martinu so želeli s konceptom pokazati, da bi se Lagonda povsem dobro znašla tudi v resničnem svetu in da ni več potrebe po tem, da bi se avtomobili še dalje oblikovali po klasičnem pristopu, kjer je motor spredaj, nato pa se preostanek avtomobila oblikuje okoli njega. Lagonda Vision Concept dokazuje, da se pojma moderno in luksuzno še kako ujemata in nikakor ne izključujeta.

Galerija: Aston Martin Lagonda Vision Concept

Aston Martin Lagonda Vision ConceptOdpri galerijo
5 Volvo XC40: evropski avto leta, ki je prestrašil konkurenco naslovna Sama za vse 20180222-Tomi-Češek-Zebra-Patisseries-Renault-Talisman-City-Magazine-38 Francoska romanca: Renault Talisman & Tomi Češek Pop.Up Next Pop.Up Next: Audi, Airbus in Italdesign – tako vidijo prihodnost · · · ·