Audi A6
Utrip mesta · mobilno

Po približno štirih letih hudega boja s preostalima članoma nemške “svete trojice” v višjem srednjem razredu, so se pri Audiju odločili, da je čas za pomladitev njihove srednje velike poslovne limuzine. S tem naj bi se novi A6 še naprej veliko lažje in podobno uspešno kosal s prej omenjenima, za dosego tega pa so ji malenkostno osvežili zunanjo podobo, konkretno prenovili motorje in ponudili nekaj manjkajočih opremskih in tehnoloških “cukrčkov”.

Na zunaj osveženi A6 prepoznamo po nekoliko modernejših linijah v obliki bolj tridimenzionalne “single frame” maske motorja, na boku črnih obrob stranskih stekel, na zadku pa spremenjene podobe zadnjih luči in spremenjeno obliko (sedaj trapeznih) izpušnih cevi, ki lepše objamejo konture odbijača. Najpomembnejšo spremembo na zunaj pa pomenijo prednje luči, ki ne svetijo več v halogenski tehniki (bi-ksenonske so namreč serijske), na željo kupca pa lahko vlogo osvetlitve prevzamejo LED luči, ki lahko svetijo tudi v napredni matrični tehniki.

Znotraj je sprememb na prvi pogled še manj kot na zunanjosti in prepoznali, jih bodo po večini le lastniki aktualnega modela A6 pred prenovo. Nekoliko drugačen je tako izgled prestavne ročice, nekoliko naprednejši je tudi infotainment sistem, ki po novem podpira LTE omrežje in se lahko poveže in preveri tudi seznam prihoda vlakov in podobnega.

Več novosti je očeh skritih. In sicer so inženirji konkretno prenovili celotno paleto motorjev, ki jo sestavlja pet dizelskih in trije bencinski agregati, ki so po novem v povprečju 22 odstotkov bolj ekonomični. Kupci imajo tako na izbiro motorje zmogljivosti med 110- in 245 kilovati, prav vsi pa že izpolnjujejo Euro6 zahteve glede čistosti izpuhov. Najbolj “čist” v ponudbi je 2.0-litrski TDI ultra, ki v ozračje na km poti v povprečju izpusti le 109 gramov emisij CO2, kar pomeni povprečno porabo 4,2 litra.

PREBERITE ŠE: Slovenska predstavitev prenovljenega Audija A7

Poleg šest stopenjskega ročnega menjalnika, so kupcem v povezavi z določenimi motorji na voljo še 7-stopenjski S tronic ter 8-stopenjska tiptronic avtomatika. Quattro pogon je za zdaj na voljo le pri 3.0-litrskem TFSI, S6 in RS6 različicah  ter v kombinaciji z vsemi šestvaljnimi dizelskimi agregati. Hkrati s prenovo je na voljo tudi osveženi allroad quattro, ki si ga je moč omisliti v kombinaciji z 3.0-litrskim TFSI bencinskim, ali enim od treh šestvaljnih dizelskih motorjev.

Cene se na bencinski strani pri limuzini pričnejo pri 43.500- (2.0 TDI ultra), oziroma 43.900 evrih (1.8 TFSI 140 kW), za karavana je treba k temu prišteti še okoli tri evrske tisočake, za tiste, ki želijo v garažo (ali bolje rečeno na teren) zapeljati allroad quattra pa morajo ob obisku salona imeti pripravljenih najmanj 62.780 evrov.

Audi A6Odpri galerijo
Renault kadjar Renault kadjar – pozno, a odločno med srednje suve cover-nissan-all-track-gosenice Dominator Track System – vsak avto lahko spremenite v motorne sani Novi TT deluje še bolj "eckig" kot predhodnk, bolj sploščen pokrov motor pa ga dela širšega in nižjega.Prednje luči bodo kmalu svetile tudi v matrični LED tehniki. Audi TT v tretje še hitrejši, ostrejši in še naprednejši cover-renault_alpine_vision_gran_turismo_concept_2015-1920x1080 Renault Alpine Vision GT: futuristični koncept