Audi Q7
Utrip mesta · mobilno

Audi za prihodnje leto pripravlja novo generacijo največjega suva družine modelov Q, ki bo prvo generacijsko različico prekašal tako glede mer, tehnike in zaradi kar 325 kilogramov nižje teže tudi pri ekonomičnosti in zmogljivostih. Sedem sedežev, quattro pogon in S-tronic avtomatika bodo vedno del serijske opreme Audi-ja Q7.

Prednji del vozila prinaša značilno oglato podobo sorodno tisti pri še zelo svežem TT-ju, s katerim poglavitno stično točko ima audi Q7 pri obliki novih matričnih LED svetil in impozantne motorne maske. Ta motiv bo kmalu postal prepoznavni znak vseh novodobnih modelov s štirimi krogi na maski, audi Q7 v drugi izdaji pa deluje manj masivno kot predhodnik obenem pa tudi mnogo bolje vrtinči zrak okoli karoserije.

Manj sprememb sledi v nadaljevanju, kjer je bok vozila na moč podoben tistemu pri prvi generaciji modela, enako pa velja tudi za mere, čeprav je s 5,05 dolžinskimi metri nekoliko krajši od originala. Zadnji del pa ponovno prinaša več novosti, ki so skoncentrirane okoli moderno zašiljenih LED luči, ki so po novem bolj pravokotne oblike.

Še večje spremembe se zdijo v potniški kabini, ki je moderno ukrojena in v slogu v uvodu omenjenega TT-ja na mestih (skoraj) minimalistična. Pri slednjem so si oblikovalci sposodili digitalno instrumentalno ploščo z ogromnim 12,3-palčnim TFT zaslonom, medtem ko samostoječi zaslon na vrhu sredinske konzole potnike razvaja z 7- oziroma 8,3 palci premera. Zanimivi so zračniki, ki spominjajo na tiste v novi generaciji passata, stikala klimatske naprave z zaslončkoma znotraj stikala pa ponovno spominja na tiste pri TT-ju.

Q7 bo tudi po novem ponujal prostora sedmim osebam, katerim bo prostor razkošno odmerjen, nadpovprečno veliko prostora pa bodo imeli tudi posedeni v tretjo vrsto. Tako bo zmogel zadovoljiti tudi prostorske potrebe večje družine, ki bo imela na razpolago od 295- pa do kar 2.075 litrov prtljažnega prostora. Poleg tega bodo prtljažna vrata električno pomična, za odpiranje pa bo dovolj že da bo lastnik pod odbijačem pomigal z nogo. Poleg številnih asistenčnih varnostnih sistemov, se bodo potniki zadaj lahko zabavali s pomočjo posebnih audijevih tabličnih računalnikov, ali pa uživali v glasbi, ki se bo razlegala iz audio sistema priznanega izdelovalca audio opreme Bang & Olufsen.

Paleta motorjev bo podobna tisti pred prenovo, bodo pa vsi motorji za okoli četrtino bolje ekonomični. Od začetka bosta v ponudbi 3,0-litrski TDI z 200 kilovati in liter večji bencinski TFSI brat, ki bo razvijal 245 kilovatov. To naj bi zadostovalo za pospešek do stotice v 6,1 sekunde pri TFSI agregatu in 6,3 sekunde pri dizelskem TDI, slednji pa se bo poleg tega ponašal še z zgledno ekonomičnostjo, saj bo na kilometer poti v ozračje izpustil le 149 gramov CO2. Quattro pogon zadnje generacije bo vedno del serijske opreme, enako velja tudi za S-tronic prestavno avtomatiko.

Kasneje naj bi ponudbo obogatile tudi še druge motorne različice, tudi SQ7, ki jo bo poganjal 3,0-litrski šestvaljni biturbo TDI dizel. Najavljena je tudi e-tron različica priključnega hibrida, ki jo bo poganjala kombinacija šestvaljnega dizelskega in elektromotorja, s čimer bo postal Volkswagnov prvi dizelski priključni hibrid.

Audi Q7 Odpri galerijo

V spodnji anketi – glasuj za avtomobilistično novost leta – 2015
[total-poll id=138905]


equinox-snowcoach Equinox Snowcoach – prikolica za motorne sani in štirikolesnike opel_astra_1.6CDTi_test_22 Opel astra 1.6 CDTi – novo dizelsko srce, novo poglavje ekonomičnosti mercedes-Benz_GLE_uradno_5 Mercedes-Benz GLE coupe prihodnjo jesen trn v peti BMWju X6 Akrapovic-Full-Moon-Concept-01 Akrapovič “šokiral” s futuristično študijo motocikla imenovano full moon ·