Audi Q8
Utrip mesta · mobilno

Deset let po tem, ko so pri BMW-ju ‘izumili’ segment luksuznih SUV-coupejev z modelom X6, so pri Audiju le predstavili svojega zapeljivca v tem segmentu. Audi Q8 je popolnoma nov avtomobil v Audijevi prestižni paleti in bo prihodnjim lastnikom ponujal eleganco petvratnega coupeja in vsestransko uporabnost SUV-ja.

Audi Q8 je približno enakih dimenzij kot Audi Q7, a na prvi pogled deluje precej nižji zaradi dizajna s padajočo streho. S skoraj tri metre dolgo medosno razdaljo ponuja potnikom obilico prostora v kabini, za katero pri Audiju pravijo, da je večja kot pri konkurenčnima BMW-ju X6 in Mercedes-Benzu GLE-Coupe.

Audi Q8 ima prtljažnik s 605 litri prostornine, če pa poklopimo zadnje sedeže, se ta poveča na 1.755 litrov. In če ste se mogoče spraševali, odgovor je da, tudi v Audija Q8 lahko pospravimo dva kompleta palic za golf. Vizualno bomo lahko novega Audija Q8 z lahkoto ločili od ostalih Audijev z oznako Q. Na prednjem koncu prevladuje ogromna maska, s šestimi navpičnimi kromiranimi rešetkami, ki jih lepo dopolnjujejo markantni matrični LED-žarometi. Stranski profil poudarja velik C-stebriček in spuščajoča se streha. Zadek zaznamujejo LED-luči, ki so med seboj povezane s tanko LED-svetlobno linijo in okusno integriran spojler.

Notranjost se ne razlikuje od tiste v Audiju A8. Notranjost sledi isti filozofiji, z dvema zaslonoma na dotik na sredinski konzoli in digitalno instrumentno ploščo za volanom. Ta prikazuje podatke, ki so najpomembnejši vozniku, prek drugih dveh pa upravljamo s klimatsko napravo in informacijsko-zabavnim sistemom.

Tudi Audi Q8 je tehnološko zelo napreden avtomobil. Zasnova je postavljena na tako imenovano platformo Audi Space Frame, ki vsebuje okoli 15 % aluminija in 14,4 % izredno trdega jekla. S to arhitekturo Audi Q8 tehta le 2.145 kilogramov, če je vanj nameščen 3-litrski TDI-motor. Ta ima 286 konjskih moči in je opremljen z Audijevim blagim hibridnim sistemom. Temu se bo zagotovo pridružil še 3-litrski bencinski motor in še manj zmogljiva različica 6-valjnega dizelskega motorja. Kot po navadi bo Audi Q8 tudi tokrat najprej na voljo nemškim kupcem, in sicer od tretje četrtine letošnjega leta.

Galerija slik: Audi Q8

Audi Q8Odpri galerijo
Lego Tecnic Bugatti Chiron Lego Technic Bugatti Chiron: Chiron za ‘velike’ otroke Nobe 100 Nobe 100: 3-kolesni električni ‘klasik’ Opel-Combo-Life-00 Opel Combo Life: družinski prijatelj bo kmalu na voljo slovenskim kupcem History Supreme Top 10: jahte za to poletje, ki bodo v tebi prebudile pravega hedonista · · ·