Baldwin Street - najbolj strma ulica na svetu
V zraku · buzz buzz · Utrip mesta · destinacija

Ulica Baldwin na Novi Zelandiji je najbolj strma ulica na svetu, zaradi česar je postala prava turistična atrakcija. Nekaterim je dovolj, da se po njej sprehodijo, drugi jo poskušajo prekolesariti, postala pa je tudi hvaležna tarča fotografov in adrenalinskih odvisnikov. Kakšen naklon ima, se sprašujete? Nočete vedeti!

Na ulica Baldwin na Novi Zelandiji se je svet postavil pokonci. To je namreč najbolj strma ulica na svetu. Nahaja se v mestu Dunedin in ima kar 35-odstotni naklon!

Še dobro, da je dolga vsega 359 metrov.

In če imamo pri nas tek na vrh Planice (na skakalnici bratov Gorišek je naklon še hujši, tudi prek 42 %), pa imajo Novozelandci tek na vrh ulice Baldwin (t. i. Baldwin Street Gutbuster).

PREBERITE ŠE: Nova Zelandija – zakaj jo moraš nujno obiskati

Ulica Baldwin se je vpisala tudi v Guinnessovo knjigo rekordov (kot najbolj strma ulica na svetu), po tleh pa ima položen beton in ne katrana, saj bi se ta lahko v vročini topil in spolzel po strmini. Je hvaležna tarča fotografov, saj ustvarja optične iluzije (potapljajoče se hiše), kolesarjev in adrenalinskih odvisnikov, ki izzivajo usodo z drznimi spusti.

Vseeno pa ni tako strma, da bi potrebovali alpinistično opremo, da bi se povzpeli na vrh.

Baldwin Street – najbolj strma ulica na svetu:

Baldwin Street – najbolj strma ulica na svetuOdpri galerijo
Foto: Shutterstock Prva dama Melania Trump: 15 dejstev, ki jih o njej še ne veste Chad Le Clos Rio 2016: najbolj seksi športniki, ki jih bomo lahko videli v Riu Alkohol pare zbližuje Znanost je dokazala: pari, ki se ga skupaj napijejo, ostanejo skupaj Napake v trgovinah Nedopustne napake, ki so si jih privoščile trgovine, ki pa so v resnici smešne za umret · ·