Ballhausgasse - hiša z ogledali
Utrip mesta · arhitektura

Zgodovinsko središče Gradca velja za eno od najbolje ohranjenih mestnih središč v osrednji Evropi in Unesco ga je leta 1999 uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. Zanj je značilen preplet hiš iz različnih obdobij in različnih arhitekturnih slogov. Staro mestno jedro tvori več kot 100 stavb, ki nosijo sloge od gotike do modernizma. Slednjega je pri gradnji ene od ”škrbin”, kjer je postavil stanovanjski objekt, uporabil tudi arhitekturni biro HoG Architektur (Hope of Glory), ki je stavbi Ballhausgasse namesto klasičnega pročelja namenil ogledala, ki odsevajo bližnjo stavbo, in uspešno zamaskiral pravi videz zgradbe.

Zgodovinsko mesto jedro avstrijskega mesta Gradec je pod zaščito Unesca, zato so vsakršni posegi v prostor močno omejeni. Pred arhitekturnim birojem HoG Architektur, ki je bilo zadolženo, da zaplombira škrbino med zgodovinskima stavbama, je bila tako težka naloga.

A namesto da bi se lotili gradnje v arhitekturnem slogu katerega od preteklih obdobij, so stavbo Ballhausgasse prekrili z ogledali, v katerih vidimo odsev nasprotne stavbe. Tako namesto svojega pročelja nosi pročelje sosede.

PREBERITE ŠE: V Tajvanu zrasel ”poglodan” nebotičnik MahaNakhon

Gre za moderno interpretacijo arhitekture iz sredine 19. stoletja. Čeprav ima stavba drugačno število nadstropij, pa se tega zaradi odseva ne opazi. V osmih nadstropjih gosti 17 stanovanj. Nahaja se v neposredni bližini graškega gradu na griču Schlossberg.

Ballhausgasse – hiša z ogledaliOdpri galerijo

Najbolj izjemne skulpture na svetu Najbolj izjemne skulpture na svetu Najgrše skulpture na svetu Najgrše skulpture na svetu, ki so krajem v sramoto Tajvanski nebotičnik V Tajvanu zrasel ”poglodan” nebotičnik MahaNakhon Palača mehurčkov Palais Bulles Palais Bulles – palača mehurčkov je najdražje stanovanje v Evropi · · · ·