Berlin ni le prestolnica Nemčije, temveč tudi prestolnica nočnega življenja v Evropi.
Utrip mesta · destinacija

Letališča na severu in drugod po Evropi so vsak petek polna zabave željnih popotnikov, ki vznemirjeni sedejo na letalo proti Berlinu. Nekaj ur pozneje so že v nemški prestolnici, ki prav vse sprejme odprtih rok. Rezervacije v hotelu nihče ne potrebuje, kaj šele sobe, zakaj, ti ljudje so prišli v Berlin le z enim samim razlogom – da konec tedna izkoristijo za izpolnitev “žurerskih” sanj. Vsaj 48 ur glasbe, plesa, druženja, veseljačenja, tudi razvajanja brbončic, predvsem pa nepozabnega nočnega življenja so za mnoge kot sanje. Berlin namreč slovi po tem, da vsak lahko v njem najde kotiček, kjer se mu bodo izpolnile še tako skrite želje in pregrešne misli, “žurerske” seveda.

Intimni Chapel Berlin
Na edinstveno nočno življenje v nemški prestolnici lahko z aperitivom nazdravimo v eni izmed bolj umirjenih ulic, na katerih so pred lokale postavljene preproste lesene klopi, mladež pa se brezskrbno druži ob vrčku piva. Na Sonntagstraße brez težav najdemo domač kotiček za posedanje ob kavi, saj bi lokale zlahka postavili ob bok Pritličju, Tozdu ali LP-ju v naši prestolnici. Tako si lahko aperitiv privoščimo v baru Chapel Berlin, odetem v elegantno črnino in z občutkom intimnosti srknemo požirek za uvod v napete noči pred nami.

Berlinska Metelkova za predjed
Če bi radi pred nepozabno zabavo še kaj prigriznili in si nabrali dodatnih moči, velja obiskati znameniti White Trash Fast Food. Iz kitajske restavracije predelan hibrid med gostilno, barom, klubom in kinom White Trash vabi s svojim kičastim, toda še vedno domačim stilom, ki se ga ne moremo nadejati niti tedaj, ko pred nas postavijo najbolj slasten burger, kar smo jih kdaj jedli, s sladkim ali klasičnim krompirčkom. Medtem se na odru že ogreva garažni bend, ki spominja na The Strokes ali White Stripes in ki nas bo po večerji pospremil v kletni bar, kjer se lahko “žur” po mili volji nadaljuje. Lahko pa še naprej raziskujemo berlinsko klubsko sceno. Le nekaj korakov od White Trasha, ki na vrtu poleti poskrbi tudi za druženje ob žaru, kaj hitro zaidemo na berlinsko “Metelkovo” ob barakarskem kanalu reke Spree v predelu Kreuzberg. V Club Der Visionare se je minimal techno zasidral v času, ko sta imela tam svojo rezidenco Richie Hawtin in Ricardo Villalobos, še danes pa ob tovrstnih elektronskih zvokih lahko preplešemo sobotno noč ali se izgubimo v gneči, ki klub zaseda v popoldanskem času pred začetkom žurerskega pohoda ali v dopoldanskem času po že uspešno preživeti noči.

House in techno v osrčju “hipsterskih” nebes
Nadaljujmo pot proti enemu izmed najbolj slavnih mostov, mostu Oberbaum. Na terasi kluba Watergate z razgledom na reko Spree imamo možnost uživati v osrčju “hipsterskih” nebes, kot so nekateri mediji poimenovali omenjeni klubski predel Kreuzberg. Watergate je namreč tudi nadvse pribljubljena točka za tiste, ki bi radi celo noč plesali ob zvokih izpod rok velikih DJ imen, Adama Freelanda ali Chicken Lips, na primer, ki zvočnike prerešetajo z lomljenimi ritmi, drum’n’bassom ali breakbeatom, za krajši počitek pa navržejo še kakšno pompozno house vižo. Kot nekateri drugi klubi v okolici se tudi Watergate, katerega vibracije so tiste, po katerih slovi, lahko pohvali z odličnim ozvočenjem in razsvetljavo, ekipa pa je pognala tudi svojo založbo Watergate Records z izvajalci, kot so Mandy, Get Physical in Mobilee na čelu.

Trust za boemsko in hedonistično pokušino
Da bo noč še dolgo ostala v spominu, se pred njenim vrhuncem ustavimo v Trustu, ki ga Berlinčani raje kot za klub označijo za bar. V neposredni bližini parkov James-Simon-Park in Monbijoupark oziroma v centru nemške metropole Mitte, kjer sicer domuje kar nekaj znamenitih klubov, so ga odprli lastniki megaklubov Cookies Cream in Weekend, zato je v primerjavi s slednjima ta bolj intimen in boemski, nekoliko manjši, vendar še kako primeren za prave žurerske hedoniste. Če alternativni klubi, naj si bodo še tako hedonistični, niso naš cilj, pa bomo zagotovo uživali v leta 2013 odprtem klubu The Pearl, ki je poživil rahlo zaspani zahodni del centra mesta in nas vabi pod svoj, z led lučkami posut strop nad svetlečim plesiščem.

Poleti ponoči mesto zaživi tudi izven klubov - na plažah ob reki Spree.Odpri galerijo

Vrhunec noči, ki mu ni para
Noč ima svojo moč, pravijo, in to v Berlinu drži kot pribito. V drugi polovici noči se prava zabava pravzaprav šele dobro prične. V kateri klub jo bomo ubrali, je glavno vprašanje, odgovor pa je morda povsem preprost. V omenjenem Kreuzbergu je klubov malo morje. Zapuščeno 150 let staro vilo so, denimo, predelali v atmosferični dekadenčni klub Chalet, odprt sedem dni v tednu, v katerem bomo poplesavali v medlih snopih svetlobe ali si pete od plesa za trenutek odpočili na prečudovitem ogromnem vrtu. Na dveh plesiščih, opremljenih v vintage slogu, nam bodo pod nogami podkurili talentirani domači in tuji didžeji, najboljša dneva za “žuranje” pa sta ponedeljek s skrivnostnim glasbenim programom in četrtek. Ljubitelji techna se lahko podamo v edinstveno techno kraljestvo – Tresor. Njegova zgodovina se začne točno tam, kjer se se je začela mestna klubska scena – po združitvi Vzhodne in Zahodne Nemčije. Potem ko so lansirali založbo Interfish, je ekipa Tresorja dobila še idejo po ustanovitvi kluba. Čas je bil seveda pravi in z nekaj pomoči je to hitro postala nadvse priljubljena lokacija za “žurerje”. Pa tudi za glasbene producente in didžeje. Zapuščena hidroelektrarna je postala središče in dom številnim plesiščem, nikoli končanih naleketrenih ritmov, soju klubskih žarometov ter seveda neverjetnemu ozvočenju in akustiki. V največjem in najbolj spoštovanem klubu sta za “klubčkanje” najbolj idealna petkova in sobotna noč. V stari hidroelektrarni na drugi strani reke Spree je nastal tudi prav toliko odmeven klub Berghain, ki skupaj s Tresorjem sodi v sam vrh berlinskih klubov, v nekdanja bazena pa sta se naselila kluba Stattbad Berlin, ki od leta 2001 nudi prostor umetnikom, glasbenikom, oblikovalcem in številnim start-up podjetjem, in Prince Charles. Ne eden ne drugi zaradi svoje nenavadne atmosfere nista potrebovala dolgo časa, da se umestita na klubsko sceno, čeprav je slednji znan tudi kot bar – njegov šank so namreč prefinjeno umestili kar v bazen, nad njim pa se bohoti prekrasni “ribji” mural.

Za konec še obisk tovarne in “žuranje” z zeliščnim likerjem
Ni kaj, Berlin je razburljiv v vseh pogledih. Najrazličnejših klubov je toliko, da si jih komaj zamislimo, vsekakor pa si je za konec našega “žurerskega” popotovanja vredno ogledati tudi tovarno enega najbolj slavnih zeliščnih likerjev. Če smo že začeli z aperitivom, pa z njim tudi končajmo. Na Jägermeister so Nemci nadvse ponosni, zato je vseprisoten na koncertih, glasbenih festivalih, v klubih, barih in drugih družabnih dogodkih. Njegov dom najdemo tri ure vožnje z avtomobilom iz prestolnice v mestu Wolfenbüttel, kjer je na ogled tudi del tovarne, v kateri nam prijazno razkrijejo marsikatero Jägermeistrovo skrivnost ali še neznano informacijo. Saj nismo vedeli, da je pred polnitvijo steklenic opravljenih kar 383 pregledov kakovosti ali pač? Ali da destilerji, ko liker počiva, le-tega neprestano okušajo, da na koncu dobijo pravi okus? Okoli 400 mogočnih hrastovih sodov, v katerih liker diha in zori eno leto, je zbranih v kleteh blizu hotela Jägermeister Gästehaus, kjer si lahko odpočijemo, še pred tem pa smo vabljeni na pravi žur, ki postreže z najrazličnejšimi koktajli, pripravljenimi iz tega slavnega likerja.

Kako se ne obnašati kot turist v tuji državi? Kako se kot turisti ne smemo obnašati v tujih državah Resnične filmske lokacije serije Game of Thrones. Vse resnične filmske lokacije serije Igra prestolov na enem mestu GOT & Harry Potter Fangirlquest: Prijateljice, ki potujejo po naših najljubših filmskih lokacijah Sandibe Okavango safari koča v Botswani. Čarobna safari koča, ki združuje eko-dizajn in luksuzno bivanje · ·