Črni petek (Black Friday)
V zraku · buzz buzz

Black Friday oz. črni petek je ameriški nakupovalni praznik, ki se je udomačil tudi v Sloveniji. Na ta dan – gre za petek po zahvalnem dnevu – trgovine ponuja posebne popuste, zato ljudje množično derejo v blagovnice in so se za izdelke pripravljeni tudi stepsti. Vsako leto iz Amerike prihajajo posnetki prerivanj, puljenj iz rok, stampeda ipd., ki so postali zvezda stalnica črnega petka. Pri nas na srečo še ne vlada tako obsedeno stanje in ljudje ne izgubljajo uglajenosti in živcev, zato pa so ta ameriški praznik, podobno kot noč čarovnic, posvojili že skoraj vsi naši trgovci. Kupci pa se popustov nikoli nismo branili …

Črni petek oz. Black Friday, kot mu pravijo Američani, je dan, ko ljudi trese nakupovalna mrzlica. Sledi zahvalnemu dnevu (Thanksgiving Day), ki ga v Združenih država Amerike praznujejo vsak četrti četrtek v novembru. Letos črni petek ‘pade’ na 25. november 2016. Ta dan uradno otvarja obdobje predbožične nakupovalne norije. Večina trgovin vrata odpre že zelo zgodaj in ponudi posebne popuste.

PREBERITE ŠE: Največja Lego trgovina na svetu in planiška velikanka iz kock Lego

Ime je črni petek (izvira iz Filadelfije) dobil po prometnem kolapsu, ki je sledil dnevu po zahvalnem dnevu. Nato so dodali še finančno razlago, in sicer, da Black Friday označuje trenutek, ko trgovci začnejo kovati dobiček in iz rdečih preidejo v črne številke (te v finančnem svetu simbolizirajo pozitivne bilance).

Izraz sega v šestdeseta, prve razprodaje na dan po zahvalnem dnevu pa so se začele že leta 1924 (veleblagovnica Macy’s). Črni petek je danes največji nakupovalni praznik na svetu, ki se je razpotegnil na pet dni in traja od zahvalnega četrtka pa vse do spletnega ponedeljka (spletna različica črnega petka), ki mu pravijo Cyber Monday. Na črni petek poteka tudi dan brez nakupov (Buy Nothing Day), neformalni dan protesta proti čezmernemu potrošništvu, ki ga svet obeležuje od leta 1992.


Lego trgovina in planiška velikanka Lego Največja Lego trgovina na svetu in planiška velikanka iz kock Lego shutterstock_466278680 7 psiholoških trikov, ki jih moraš poznati, da boš v prednosti Ekvitorialna Gvineja Zemljevid sveta glede na število prebivalcev – Slovenija bi imela dostop do odprtega morja! Optična prevara Imate umazane misli? Kaj vidite na fotografiji? · · · ·