Robot Spot - Boston Dynamics
V zraku · tehnologija

V podjetju Boston Dynamics, ki je v lasti Googla, je shodil štirinožni robot, ki sliši na ime Spot. Gre za zadnje čudo robotske tehnologije, z najbolj dovršeno samostojno hojo do sedaj. Zahvala gre predvsem naprednim tipalom, izvrstni programski opremi in umetni inteligenci, ki se zrcali v neverjetni prilagodljivosti Spota, za katerega niso težava ne stopnice, ne poledenela tla in ne strmina posuta s kamenjem. Pa tudi brco prenese stoično.

Boston Dynamics s štirinožnim robotom Spot, pomika letvico na področju robotov še više. Spot, ki je po videzu nekakšna robotska različica psa, in se podobno tudi giblje- vključno s tekom in držanjem tempa človeka- poleg običajnih gibov, ki smo jih vajeni od štirinožnega kosmatinca, nima težav niti z nenadnimi sunki, ki je v primeru demonstrativnega spota človeška brca, saj Spot kljub izgubi ravnotežja hitro spet trdno stoji na nogah. Še dobro, da ni prava žival, sicer bi bila v zraku že vsa društva za zaščito živali. No, če bo šel napredek tako naprej, bodo tudi roboti slej ko prej dobili svoje pravice.

PREBERITE ŠE: Amazon: Kuratas – robotska obleka za milijon dolarjev

Poleg izjemne stabilnosti in sposobnosti premagovanja ovir, pri Spotu dodatno fascinira tudi to, da je težek manj kot povprečen človek, le 72 kilogramov, kar je bistveno manj kot vse do sedaj. In to kljub vsej hidravliki, kovinskemu ”okostju”, akumulatorju, elektroniki in elektromotorjem.


orto_si_fb_add Orto Gigastik – Raketa od paketa – Orto paketi z novimi razsežnostmi prenosa podatkov Laniakea, lokalni ''supercluster''. Najbolj natančen zemljevid vesolja cover-01-najhitrejsi-brskalnik Kateri spletni brskalnik je najboljši in najhitrejši? #2015 Asus ZenBook UX305 Asus ZenBook UX305 = najtanjši 13-palčni prenosnik ·