giphyc
Kulturni izbor · glasba

Odlična novice za vse Grinche povsod po svetu: prevelika količina božične glasbe je po mnenju klinične psihologinje slaba za naše duševno zdravje.

Izkazalo se je, da božične pesmi dejansko omejijo naše mišljenje in nismo sposobni misliti na nič drugega, kot pa na božične radosti. Psihologinja Linda Blair pravi, da bi lahko imelo neprekinjeno poslušanje skladb, kot je Santa Claus is Coming to Town, med drugim tudi negativen vpliv na naše možgane. “Ljudje, ki delajo v nakupovalnih centrih v času božiča, morajo izklopiti božično glasbo, saj se sicer ne zmorejo osredotočiti na karkoli drugega,” je povedala za Sky News. “Vso svojo energijo porabijo za to, da poskušajo preslišati to, kar poslušajo.”

Študija iz leta 2005 pa ugotavlja, da pravo razmerje med skladbami in prazničnimi vonji pozitivno vpliva na okolje v nakupovalnih centrih in tako dela potrošnike srečnejše. To tudi pomeni, da ljudje v trgovinah zapravijo več.
Eric Spangenberg, ki je proučil vpliv praznične glasbe na potrošnjo, navaja, da so nekatere skladbe bolj učinkovite kot druge. Počasnejši ritmi kupce upočasnijo, kar pomeni, da bodo v nakupovalnem centru ostali dlje, zaradi hitrejših ritmov pa so posledično hitrejši.


6411_JMH_COLDPLAY_COLDPLAY_HANEY_07-0124_V3_HI_RES To je glasba, ki jo poslušajo najinteligentnejši ljudje Mahmut Orhan prihaja v Cirkus Mahmut Orhan prihaja v Cirkus KONCERT: LUIS FONSI V ARENI V ZAGREBU – “DESPACITO” IN DRUGE USPEŠNICE NA ŠOVU S PLESALKAMI IN PIROTEHNIKO Koncert Luisa Fonsija v Zagrebu odpovedan RG_TRIO_Asset1 Musicology Barcaffè Sessions: Robert Glasper Trio · ·