a-very-harold--kumar-christmas-5097057f18fb7
Kulturni izbor · film

Najlepši čas v letu… Pa ne samo zato, ker ga preživimo z najdražjimi in družino, tudi zaradi daril. In kdo ima božič najraje? Otroci, seveda. Božični filmi so za njih zelo pomemben del počitniške sezone. A vsi božični filmi niso v stilu Rudolfa z rdečim noskom. Teroristi, eksplozije, grozljive male pošasti in kadilci marihuane pač niso za male nadobudneže. Kateri so torej božični filmi, ki jih otroci ne bi smeli gledati?

1. Batman Returns, 1992

Batman Returns je nadaljevanje kulturnega fenomena Batmana Tima Burtona. Nadaljevanje sledi junaku v boju s Penguinom in Catwoman v času božičnih praznikov. Film je prislužil kar veliko zelencev, a nikoli ni prišel blizu brilijantnemu uspehu prvega. Prejel je namreč kritike, da je preveč temačen in nasilen ter vsebuje preveč spolnosti.

2. A Very Harold & Kumar 3D Christmas, 2011

A Very Harold & Kumar 3D Christmas pripoveduje zgodbo dveh najboljših prijateljev, seveda zadetih, ki iščeta božično drevo, saj je bilo prvo uničeno v požaru. Tretji film v seriji je znan po prekomerni uporabi marihuane, surovem humorju, psovkah in goloti. Čeprav je serija kultna klasika, bi bila za otroke (verjetno) neprimerna.

3. Go, 1999

Go sledi zaposlenim v supermarketu in preprodajalcu drog med božično sezono, medtem pa se njihove osebne zgodbe med seboj prepletajo. Film je prejel pohvale kritikov, tako za igralsko zasedbo kot humor. Čeprav film sezoni ustreza, je še zmeraj precej bogat s kletvicami, uporabo drog in spolnostjo.

PREBERITE ŠE: 5 filmov, ki odženejo misel na božično evforijo

4. Die Hard in Die Hard 2: Die Harder, 1988 in 1990

Film Die Hard se vrti okoli newyorškega policista, ki se v Los Angelesu bori proti skupini visoko usposobljenih teroristov na božični večer. Bruca Willisa, ki igra ikono akcijskega junaka, Johna McClana, je film spremenil v filmsko zvezdo. Tudi nadaljevanje Die Hard 2: Die Harder poteka na božični večer; eno leto po dogodkih v Los Angelesu se John McClane bori s teroristi na letališču v Washingtonu medtem ko čaka, da pobere svojo ženo. Filma vključujeta nasilje, nekaj brutalnih umorov ter kletvice.

5. Silent Night, Deadly Night, 1984

Silent Night, Deadly Night je kultna grozljivka ter eden izmed najbolj kontroverznih božičnih filmov vseh časov. Zgodba se vrti okoli Billya, ki je kot mlad fant videl, kako je njegove starše umoril človek, oblečen v Božička. Ko Billy odraste, se sam spremeni v bolnega, sadističnega morilca ter nosi obleko Božička. Film je povzročil ogromno polemik – grozljivi trenutki, grozovito nasilje in seksualnost. Največ polemik se je vrtelo ravno okoli dejstva, da je se je film oglaševal kot božični, nekaj ljudi pa je celo protestiralo. Film so na koncu v kinematografih ukinili.

into-the-wild-into-the-wild-09-01-2008-21-09-2007-3-g 8 filmov, kjer si človek in narava stojita nasproti deadline.com Silvestrska predpremiera filma v Kinodvoru: G. Turner maxresdefault Filmski napovednik: Inside Out bad-santa-50246811a769c 5 filmov, ki odženejo misel na božično evforijo · · · ·