ob_e3975b_le-chardonneret-photo-4
Kulturni izbor · film · Kulturni izbor · knjige

Leto 2019 lahko opišemo tudi kot leto filmskih adaptacij – časa za to, da še pred njihovim izidom prelistate knjige, po katerih so posnete, je vse manj. Te knjige, ki jih moraš prebrati, preden postanejo filmi.

V dosedanjem poteku leta so nas že razveselile nekatere filmske adaptacije, kot sta denimo Brez dotika (Five Feet Apart, 2019) in Najboljša sovražnika (The Best of Enemies, 2019). V drugi polovici leta lahko pričakujemo še številne druge filme, ki so navdih našli pri knjižnih uspešnicah.
Nanje se lahko pripravite tako, da še pred njihovim izidom preberete knjige, po katerih so posneti.

Knjige, ki so nastale v 21. stoletju:

1. Kam si šla, Bernadette? (Where’d You Go, Bernadette, 2012)

Komična drama se ukvarja s 15-letnim dekletom, ki se odpravi na potovanje na konec sveta, da bi našlo svojo izginulo mamo Bernadette.

2. Lišček (The Goldfinch, 2013)

Ameriška avtorica Donna Tartt je leta 2013 izdala knjigo, ki bo zdaj dobila tudi svojo filmsko različico. V njej spoznamo dečka Theodorja, ki se mora soočiti z mamino smrtjo. V svoje roke po naključju dobi znamenito sliko Lišček, ki mu popolnoma spremeni življenje.

3. Ženska na oknu (The Woman in the Window, 2017)

Napet psihološki triler se osredotoča na samotarko, ki svoj čas preživlja ob pitju vina in vohunjenjem za sosedi. Vse se obrne na glavo, ko je priča zločinu, ki ga ne bi smela videti.

Knjige, ki so nastale v 19. in 20. stoletju:

1. Male ženske (Little Women, 1868)

Drama, ki jo je navdahnila zgodba o štirih sestrah, ki na angleškem podeželju odraščajo v času državljanjske vojne, se uvršča med najbolj pričakovane filme leta.

2. Klic divjine (The Call of the Wild, 1903)

Pozimi se bo na velikih platnih predstavil pes Buck, ki je moral lahkotno življenje v sončni Kaliforniji čez noč zamenjati za trdo delo na Aljaski.

3. Mačke (Old Possum’s Book of Practical Cats, 1939)

T.S. Eliott je leta 1939 izdal zbirko pesmi o mačkah, ki je Andrewu Lloydu Webbru služila kot navdih pri ustvarjanju slovitega muzikala Mačke (Cats). Ob koncu letošnjega leta v kinematografe prihaja še animirani mačji film.

4. Ritem sekcija (The Rhythm Section, 1999)

Mlada ženska se po tem, ko ugotovi, da letalska nesreča, v kateri je umrla njena družina, ni le splet naključij, odloči maščevati vsem vpletenim.

MV5BNmExNmE1OGUtNTUwNC00NDFhLTg4OWEtNjVmZWNlZTU2ZGVhXkEyXkFqcGdeQXVyNjcyOTk4NTM@._V1_SX1777_CR0,0,1777,999_AL_ Najboljše slovenske grozljivke vseh časov: zaledenela ti bo kri! BeFunky-collage Ko film sreča slikarstvo: 12 skritih slik v naših najljubših filmih, ki smo jih spregledali la-piel-que-habito-1 8 filmov v španščini, ki jih nikar ne spreglej! TOP 9: najbolj pričakovani blockbusterji letošnjega poletja 2019 TOP 9: najbolj pričakovani blockbusterji letošnjega poletja 2019 · ·