naslovna
Utrip mesta · destinacija

Madžarsko prestolnico, ki slovi kot eno največjih mest znotraj Evropske unije, odlikujejo bogata zgodovina, kulturna dediščina ter umetnost. In ravno slednja v zadnjih letih postaja gonilna sila predvsem mlade kreative, ki ustvarja nove, edinstvene urbane kotičke.

Močne strasti so namreč iz svoje prostočasovne lahkotnosti prerastle v težko navdihujoče kraje, ki na enem mestu združujejo pestrost neštetih dejavnosti, kot so kavarna, restavracija, kino, dizajnerske prodajalne in nočni klubi. Mladostni utrip stopnjujejo še nepozabni festivali ter sproščujoča večerna druženja v tako imenovanih kertih, pubih na prostem, umeščenih v alternativno umetniške in deloma obnovljene “ruševinske” zgradbe. Budimpešta je tako kot nalašč za urbani odklop, pomešan z brezskrbnim pohajkovanjem, neizmernim uživanjem in lovljenjem sladkih navdihov.

Dizajn

Umetniški Printa
Na ozki ulici Rumbach Sebestyén se skriva umetniški multilokal Printa, ki odlično združuje dizajnersko trgovinico, galerijo, tiskarski studio in kavarnico. Trgovinica ponuja nabor vsakdanjih predmetov, oblačil in dodatkov mladih madžarskih ustvarjalcev, s poudarkom na eko dizajnu in reciklaži. Galerija je posvečena razstavljanju sodobnih umetniških grafik, ilustracij in printov še nepoznanih madžarskih in mednarodnih umetnikov. V studiu nato vzorce razstavljenih umetnin s pomočjo tehnike sitotiska preslikajo v omejeno serijo edistvenih oblačil in dodatkov za dom, česar se lahko priuči kdorkoli v okviru rednih delavnic. Poleg merice ustvarjalnega navdiha postrežejo tudi z okusnim espressom iz ročno obranih kavnih zrn, praženih v pravični Has Bean Coffee.

Printa, 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 10, printa.hu

Kino&Kavarna

Toldi za kreativce in ljubitelje filmov
Obsežna renovacija pred šestimi leti je nadgradila poslopje z zavidljivo kinematografsko zgodovino, segajočo vse nazaj do leta 1932. Sodobno opremljena kinodvorana s sedišči do 260 gledalcev sedaj gosti znane filmske festivale, kot so Titanic, Verzio, Anilogue in Eushorts. A Toldi je skozi leta postal več kot le kino. Kavarnica v umetniško pestrem preddverju z visečimi razstavnimi eksponati in stenskimi grafitnimi poslikavami je namreč postala središče zbiranja mladih kreativcev. Poleg sproščenega klepeta, poleževanja na udobnih naslonjačih in co-working snovanja novih navdihujočih projektov se ob večerih odvijajo tudi koncerti in plesne predstave.

Toldi, 1052 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38
toldimozi.hu

Kulinarika

Metropolitanski Bordó Bisztró
Nekdanja tiskarna iz prve polovice prejšnjega stoletja združuje preprosto klasiko prvotnih bordo tal, od koder tudi ime “Bordó”, in betonsko sivino zidov, ki tvorijo odprt, dvonadstropni prostor, odet v kombinacijo vintage in sodobnega dizajna. V prijetnem ambientu Bordó Bisztró ponuja raznolika kosila s tremi hodi in meni á la carte, kjer se najdejo tako priljubljeni bistro hamburgerji kot tudi jedi azijske kulinarike. Poleg tega razvajajo še z odličnimi sladicami, kot je izjemna newyorška skutina torta, ter s široko izbiro kakovostnih vin madžarskega porekla. Edinstveni notranji dizajn in okusna ponudba prinašata nepozabno izkušnjo druženja.

Bordó Bisztró, 1065 Budapest, Nagymező utca 3
www.facebook.com/bordobisztro

029 Barviti Matisse Beach Club summer_slide_26 Nenavadni eko resort v Švici naslovnaA Destinacija: Antibes – velika dama glamurja francoske riviere se vrača Foto: Tahiti.intercontinental Bora Bora Intercontinental resort je pravi eko raj na zemlji ·