FRAN SILVESTRE ARQUITECTOS . BALINT HOUSE . BETERA (9)
Utrip mesta · arhitektura

Blizu Španske Valencie stoji minimalistično zasnovana Casa Balint – hiša, ki v svoji zasnovi skriva igro geometrije, svetlobe in sence. Arhitekturni studio Fran Silvestre Arquitectos je s tem projektom želel vnesti nekaj urbane umetnosti v zeleno okolico golf igrišča.

Načrt Case Balint je sestavljen z eliptičnimi linijami, katerih namen je zmanjšanje prostorninskega vpliva na mestu kjer stoji. Hiša je pravzaprav en sam kos z neprekinjeno fasado, katera se zdi, da sega le eno nadstropje visoko. Aerodinamične linije strukture tako vodijo oko proti globini obdajajoče pokrajine in zmanjšujejo poseg, ki bi ga sicer hiša imela na njeno okolico.

Arhitekturni studio Fran Silvestre Arquitectos je s hišo Balint ponovno dokazal kako se lahko moderni arhitekturni elementi podajo urbanem krajinskem okolju. Njena oblika se namreč staplja s krivuljami golf igrišča, ki hišo obdaja. Notranji prostor v hiši sestavlja osrednja praznina kot prostor komunikacije. Delovni prostori in kuhinja se podrejajo ukrivljenim linijam v spodnjem nadstropju, ki se odpira na vrt. Zgornje nadstropje s sobami pa se odpira na dvorišče, ki hišo razbremeni omejenih prostorov. Posebnost hiše Balint je igra svetlobe in sence, ki se lovijo po hiši v različnih urah dneva.

Casa Balint: Arhitektura, ki se igra s svetlobo in sencoOdpri galerijo
1-Photon-Space-outside-in-the-day The Photon Space: steklena hiša s pozitivnimi učinki na naše zdravje Al Noor Tower Al Noor Tower: najvišji nebotičnik v Afriki kellogg-desert-house-1-026 The Desert House: najbolj neverjetna arhitekturna stvaritev je prodana Slamnata kabina, Polinezija Neverjetne hiše na vodi