Nevidna hiša Casa Invisible
Utrip mesta · arhitektura

V Prekmurju je zrasla nevidna hiša Casa Invisible arhitekturnega biroja Delugan Meissl iz Avstrije, ki je znan po tem, da ustvarja tako imenovano arhitekturo v bivanju. Točno to pooseblja tudi omenjena bivanjska enota, dva taka prototipa pa so nedavno postavili v Fikšincih v Prekmurju (ja, malce smo pretiravali v naslovu). Tovrstne premične enote s površino 50 kvadratnih metrov, ki jih lahko naročnik oblikuje po svojih željah, naj bi bile ugodna alternativa gradnji klasičnih hiš. Kako je videti? Odvisno od ”razpoloženja” dneva, okolice in vremena.

Casa Invisible oziroma nevidna hiša je praktičen modularen bivanjski prototip in dva so nedavno postavili tudi v Prekmurju. Ena premična enota se razteza na površini 14,5 x 3,5 metra in je skoraj 100-odstotno narejena iz lesa, ki ga je mogoče reciklirati. Za njeno postavitev ni potrebno brnenje strojev, samo večji tovornjak, ki vam jo neposredno iz tovarne dostavi kamorkoli, saj za postavitev praktično nima omejitev. Odeta je v nevidni plašč, saj jo krasi zrcalna fasada. Resda ne ukrivi svetlobe, da ta ne zadene hiše, se pa njena podoba na edinstven način spreminja oziroma zliva z okolico. Od tod tudi njeno ime, saj se kar stopi s prostorom, v katerega je umeščena. Enkrat je tako sončni zahod, drugič modro nebo, tretjič se v njej skriva vesolje.

PREBERITE ŠE: Sodobna hiša v Cerknici – moderna arhitektura in narava z roko v roki

Notranjost nevidne hiše Casa Invisible je skoraj popolnoma prilagodljiva uporabniku, “zabetonirana” sta le dimnik (ta ločuje bivalni del od spalnega) in sanitarna stena, možna pa je združitev enot, kot so storili v Fikšincih. Krasijo jo panoramska okna od glave do pet (beri: od stropa do tal) za popoln pregled nad okolico. Pot do lastne hiše še nikoli ni bila tako lahka in poceni ter obremenjena s tako malo birokracije.

Nevidna hiša Casa InvisibleOdpri galerijo
Oas1s - drevesne hiše malo drugače Oas1s – hiša, ki je zelena z dušo in telesom Concrete Cut House v Tel Avivu Concrete Cut House – moderna hiša minimalističnega kroja, odeta v beton in steklo Moderna hiša ob vznožju gore Slivnice. Sodobna hiša v Cerknici – moderna arhitektura in narava z roko v roki Batmanova jama pod avstralskim dvorcem “The Wayne Residence”: avstralski dvorec, navdihnjen z Batmanovim domovanjem ·