yaroslav-blokhin-343173
V zraku · buzz buzz

Če smo nekoč mladostništvo enačili z najstništvom, pa ga danes ne moremo več. Mladostništvo oziroma adolescenca se namreč vse bolj podaljšuje – znanstveniki menijo, da to življenjsko obdobje zaključimo šele pri 24 letih.

Mladi vse več pozornosti posvečajo izobrazbi, kar se odraža v odlašanju snovanja družine in posledično starševstva. To je pripomoglo k temu, da se je meja začetka odrasle dobe pomaknila.

Kot pišejo v reviji Lancet Child & Adolescent Health, je definiranje konca mladostniške dobe ključnega pomena predvsem zaradi primernosti zakonov.

Začetek mladostništva enačimo s puberteto. Do te pride, ko del možganov, imenovan hipotalamus, začne izločati hormon, ki aktivira hipofizo in spolne žleze. Z razvojem zdravstvene nege se je ta meja z nekdanjih 14 let premaknila na približno 10 let starosti.

Možgani z razvojem nadaljujejo tudi po 20. letu. Zanimivo je tudi, da modrostni zobje pri mnogih ljudeh ne izrastejo do 25. leta.

Glede na uradne statistične podatke je starost moškega v Angliji in Walesu pri prvi poroki 32,5 leta, ženske pa 30,6 leta. V zadnjih 45 letih se je ta meja pomaknila za skoraj osem let. Tudi drugi statistični podatki, kot je recimo zapuščanje doma pri 25 letih, kažejo na podaljševanje mladostniške dobe.

Razni zakoni, ki finančno podpirajo mlade, so naravnani v skladu z novim pojmovanjem mladostništva. Sodobna družba je bolj individualno usmerjena, kot je bila nekoč, in s tem se bo treba sprijazniti.


moviepopcorn Ali veš, zakaj v kinu ješ pokovko? brooke-cagle-504479 8 neklišejskih daril za valentinovo, ki niso čokolada ali spodnje perilo giphy (1) Teorije zarote, ki jim internet najbolj verjame andrew-neel-218073 CityJob 2018: zaposlimo pomočnika urednika · · ·