Če tega ne veš, si "slab" voznik: le najboljši šoferji poznajo te trike
Utrip mesta · mobilno

Skoraj vsak voznik je prepričan, da je najboljši –, a kljub temu obstaja nekaj trikov, za katere tudi tisti, ki so spretni za volanom, NE POZNAJO. Ne stanejo skoraj nič, rešili pa vas bodo stresa na cesti.

1. Uporabljajte gumb za kroženje zraka v kabini.

Verjetno gre za enega izmed najbolj pozabljenih gumbov na naši armaturni plošči – ob pritisku nanj bo začel krožiti zrak v kabini, prezračevalni sistem pa ne bo več vsesaval zraka iz onesnažene okolice. Funkcija je dobrodošla v gostem mestnem prometu ali vožnji skozi tunel. Poleti lahko na ta način omogočiTE kroženje mrzlega zraka v kabini, ki se ne meša z vročim zunanjim zrakom.

2. Prihranite gorivo z odstranitvijo odvečne teže.

Marsikdo ima v prtljažnem prostoru stvari, ki jih ni potreboval že celo večnost in jih samo prevaža sem in tja – če so te stvari težje, bo le to zagotovo prispevalo k večji porabi goriva. Enako velja za strešne nosilce in kovčke, ki jih ob neuporabi najbolje kar čimprej odstraniti.

3. Uporabite detergent za odstranjevanje madežev z avtomobilskih stekel.

Po večletni uporabi se na avtomobilskih steklih nabere trdovratna maščoba, ki je morda na prvi pogled niti ne vidite. To boste najlažje odstranili s sredstvom za pomivanje posode – vse, kar potrebujete, je krpa, ki jo predhodno namočite v toplo vodo in čistilo za pomivanje posode. Ko boste odstranili trdovratne mastne madeže, lahko čiščenje nadaljujete z uporabo sredstva za čiščenje stekel.

4. Na zemljevidu si označite lokacijo vašega avtomobila.

Lahko se zgodi, da se v velikem in novem mestu zmedete in le stežka najdete pot nazaj do parkiranega avtomobila. Če imate žepu mobilni telefon s podporo GPS-a, si na zemljevidu enostavno označite lokacijo parkiranega avtomobila – tako ne boste imeli nikoli več težave z lociranjem vašega avtomobila.

5. Brisalce oblecite v nogavice.

Naslednji trik vam bo prišel prav pozimi – dovolj nadležno je že odstranjevanje ledu s stekel, še toliko bolj pa vas zmoti, ko primrznejo tudi brisalci. Najmanj težav znjimi  boste imeli, če jih ‘oblečete’ v nogavice – te jih bodo zaščitile pred vremenskimi vplivi in tako boste imeli ob mrzlih jutrih eno težavo manj.

6. Odstranjevanje nalepk z avtomobila s časopisom.

Verjetno ste že kdaj imeli izkušnjo, ko ste se nalepke naveličali ali pa se je poškodovala in ste jo hoteli odstraniti –ta je za seboj pušstila sledi lepila, ki se je trdovratno prilepilo na površino avtomobila. In tega boste najlažje odstranili s časopisnim papirjem – zmočite ga s toplo vodo in ga položite na preostanek lepila. Ko se bo dovolj navlažil in prilepil na lepilo, ga pustite pri miru 10 minut. Nato ga s plastičnim pripomočkom (odstranjevalec ledu s stekel), previdno zdrgnite z avtomobila.

7. Odpravite težave z ‘zamegljenimi’ žarometi.

Za tovrstno težavo boste potrebovali brusilnik in komplet za nego žarometov. Potrebovali boste tudi malce več časa in nekaj spretnosti, medtem ko boste z različnimi brusilniki ‘polirali’ žaromete. Ko bodo žarometi takšni, kot bi jih prekril sneg, uporabite posebno tekočino, ki je prav tako sestavni del kompleta za nego žarometov. Luči bodo po postopku kot nove, predvsem pa bodo zagotavljale varnejšo vožnjo.

8. Za odstranjevanje rje uporabite kokakolo.

Kokakola je na voljo po celem svetu: zaradi mehurčkov in fosforne kisline lahko z njo odstranite rjo z železa in drugih kovinskih zlitin. Polijte tekočino po rjasti površini in jo nato zdrgnite s krtačo ali zobno ščetko. Po končanem odstranjevanju rje ne pozabite sprati mesta z navadno vodo.

9. Uporabite odmaševalec odtokov za udrtine v karoseriji.

Verjetno si nihče od nas ne bi misli, da je lahko odmaševalec odtokov uporaben še kje drugje, ne samo v kuhinji in kopalnici. Uporabite ga lahko celo za izravnavo srednjih in manjših vdrtin na karoseriji vašega avtomobila. Zmočite vdrtino. Odmaševalec pa uporabite, kot ga uporabljate takrat, ko želite odmašiti kuhinjsko korito. Vlecite, dokler ne bo površina zopet ravna.

10. Rešite se iz peska ali blata s pomočjo lopate.

Če se vam je že zgodilo, da ste se z avtomobilom ‘vkopali’, veste iz lastnih izkušenj, da to še zdaleč ni prijetna situacija. Pomembno je, da v takem primeru ohranite mirno kri in se preudarno lotite reševanja situacije. Če se podate v ‘divjino’, vzemite s seboj lopato. Bistveno je, da odstranite karseda največjo količino blata ali peska okoli koles, saj se boste tako najlažje ‘izkopali’. Če to še ne deluje, pričnite z ‘zibanjem’ avtomobila naprej in nazaj – ko boste dobili dovolj velik zagon, se boste morda prav hitro osvobodili primeža neprimerne podlage.

11. Ključ za vžig avtomobila in daljinec za odpiranje ločite med seboj.

Dandanes je odpiranje avtomobila z daljinskim upravljalnikom že nekaj samoumevnega. Veliko avtomobilskih znamk že ponuja zagon brez ključa, vseeno pa je veliko več takšnih, pri katerih je še vedno potrebno zagnati avtomobil s ključem. Ločitev obeska za odklepanje in ključa za vžig vam lahko pride prav v primeru ropa, kraje ali če ste po pomoti zaklenili ključe v avtomobil.

12. Puščica ob posodi za gorivo vam nakazuj,e kje se nahaja odprtina za točenje goriva.

Pogosto se zgodi, da v nekem trenutku pozabimo, na kateri strani ima naš avtomobil odprtino za točenje goriva. A večina voznikov niti ni opazila, da imamo v veliko primerih narisano puščico, ki jo najdemo poleg ikone za gorivo, ki se nahaja ob merilniku količine goriva. Puščica, ki je desno ali levo od ikone za gorivo, nam nakazuje smer, na kateri strani se nahaja odprtina.

Tesla Netflix Youtube Tesla: med vožnjo bomo kmalu gledali vsebine z Netflixa in Youtuba Napake slabih voznikov: avtomehaniki pravijo, da tega NIKAR ne počnite z avtom Napake slabih voznikov: avtomehaniki pravijo, da tega NIKAR ne počnite z avtom Zaslužiš si luksuzen avtomobil: zakaj je veliko boljši od "običajnih"? Veliko več kot zunanji videz: zakaj je bolje imeti luksuzen avtomobil? Renault e-Plein Air: retro 'katrca' na elektriko Renault e-Plein Air: retro ‘katrca’ na elektriko · ·