CES 2014
V zraku · tehnologija

Na sejmu zabavne elektronike CES 2014 v Las Vegasu, je več kot tri tisoč podjetij predstavilo na deset tisoče novih izdelkov, od velikanskih 4K televizorjev do majhnih vsestranskih računalniških čipov. Izbrali smo par najboljših, ki izstopajo iz množice in predstavljajo najbolj inovativne produkte za prihajajoče leto.

Valve 13 Steam Machine

Prihaja največja sprememba na področju igranja iger na domačem TV zaslonu. Nova generacija osebnih računalnikov namenjenih igranju, bo delovala na operacijskem sistemu Steam in bo omogočala lahek prenos iger, nadgradnjo komponent in več možnosti kot katerakoli konzola trenutno na tržišču. Več si lahko preberete na uradni strani.

Pebble Steel

Pametna ura, ki bo nedvomno požela velik uspeh v svoji kategoriji. Kickstarter projekt Pebble Steel prinaša dobrodošlo spremembo in sicer zamenjavo plastičnega ohišja za kovinski izgled analognih ur ter tudi možnost zamenjave jeklenih in usnjenih trakov in Gorilla Glass zaslon. Prav tako bo na voljo nova trgovina z aplikacijami imenovana Pebble AppStore. Začetna cena bo 249€, pričakujemo pa jo lahko že 28. januarja.

Sony 4K Handycam FDR-AX100

Sony predstavlja novo kamero, ki lahko snema 4K video v ločljivosti 3840×2160 pri 30 sličicah na sekundo v formatu XAVC-S. Lahko pa tudi snema v nižji ločljivosti za priljubljen format MP4 v polnem HD z ločljivostjo 1920×1080 in pri hitrosti 120 sličic na sekundo za resne slow-motion posnetke. Kot pravijo je nov model bistveno bolj kompakten, 46 odstotkov manjši in 67 odstotkov lažji kot prejšnji modeli. Uravnotežen optični sistem SteadyShot zmanjšuje tresljaje in zagotavlja enakomerno snemanje posnetkov tudi pri 12-kratni povečavi. Videokamero lahko tudi seznanite s telefonom ali tabličnim računalnikom, ki lahko delujeta kot daljinski upravljalnik prek WiFi, prav tako pa omogoča takojšnje shranjevanje posnetkov na druge naprave. Vse to bo na voljo marca za le 1500€.

EyeLock myris Iris Scanner

Če je PulseWallet prihodnost plačevanja, je EyeLock prihodnost varovanja osebnih podatkov. Cilj napravice v velikosti računalniške miške je zavarovati dostop do vaših podatkov in spletnih mest s senzorjem, ki prepozna vaše oko. Pri podjetju zatrjujejo, da je tak način biometričnega prepoznavanja bolj varen kot prstni odtis. Veliko manjša je verjetnost ponarejanja in lažnega prepoznavanja, saj celo dvojčki nimajo enakih vzorcev šarenice. Prodaja je napovedana za prvo polovico leta 2014.

Intel Edison

Miniaturni računalnik Edison, v velikosti SD kartice, bi lahko bil prihodnost nosljive tehnologije. Intel je uspel dodati WiFi in Bluetooth povezljivost na 22nm velik dvojedrni procesor. Poganja ga operacijski sistem Linux. Seveda napravica cilja na razvijalce, ki bi jo lahko izkoristili za neomejene možnosti razvoja vsakodnevnih predmetov. Kot primer so pokazali preprosto povezavo med otrokovo igračo – majhno žabico, ki spremlja glavne življenske znake otroka ter sporoča rezultate staršem preko LED skodelice za kavo. Drug primer je povezanost med isto otrokovo igračo in grelnikom mleka, ki se vključi, ko igrača zasliši otrokov jok. Primer je res preprost in pri Intelu se zavedajo, da to ni dovolj za razvijalce, zato so pripravili tekmovanje »Make it Wearable« in nagrade v višini 1 milijon € za najbolj domiselne in inovativne uporabe IntelEdison računalnika. Na voljo bo nekje sredi 2014.

Makerbot Z18 Industrial 3D Printer

Tridimenzionalni tiskalniki so že skoraj dosegli stopnjo, ko bomo lahko predmete kopirali in natisnili kar doma. Makerbot Z18 je eden izmed prvih, ki bodo sposobni narediti tudi večje predmet v velikosti do 30x30x45 centimetrov (npr. sklede, svetilke in celo manjše kose pohištva) ali do 10 manjših izdelkov hkrati. Za 5 tisoč € bo tudi cenovno bolj dostopen in predstavlja prvi korak do domačih 3D printerjev.

Podjetje med drugim predstavlja tudi manjši model Makerbot Replicator Desktop po ceni 1500€, ki si ga lahko ogledate v videu.

Airtame

Še ena možnost brezžičnega zrcaljena vašega računalniškega zaslona na drug zaslon. Danska startup skupina je predstavila dokaj impresiven HDMI priključek, ki se z vašim PC-jem povezuje preko WiFi omrežja (podpira Windows, OS X in Linux). Njegova posebnost je, da lahko prenesete zaslon enega računalnika na neomejeno število drugih naprav s priključkom.

Airtame je na Indiegogo že dosegel svoj cilj 120 tisoč €, vendar lahko še vedno oddate prednaročilo po ceni 65€ za en priključek Airtame na strani Indiegogo.

PulseWallet

Pozabite plačevanje s plastiko ali mobilnimi napravami, tudi prstni odtisi so zastarela tehnologija, lahko boste plačevali še enostavneje – z lastno dlanjo. PulseWallet je skener, ki zajame edinstveno postavitev žil v vaši dlani in jo združi z vašimi podatki in karticami. Kmalu bomo v trgovini samo še pomahali pred blagajno.

Photographers |  We Are The Rhoads| Chris & Sarah Rhoads Client: Bose Brezžično pretakanje glasbe v vsaki sobi vašega doma aa-1 Prvi zvočnik, v katerega lahko resnično vstopimo Rapid Packing Container Mlada inžinirja prinašata revolucijo pakiranja maxresdefault Priročni alkotest Lapka BAM