CES 2019 naslovna
V zraku · tehnologija

Tehnološki sejem CES 2019 velja za sejem prototipov, idej s področja zabavne elektronike in ne toliko izdelkov, ki bodo že »jutri« na trgovskih policah. Med 8. in 11. januarjem 2019 bo potekal v igralniškem Las Vegasu.

Pričakovanja so tudi to leto visoka, ponajprej na področju samovozečih in povezanih vozil, čeprav česa revolucionarnega letos ne bo. Kot vedno, bo na sejmu CES 2019 moč najti veliko naglavnikov dodane (AR) in navidezne (VR) resničnosti, glasovno krmiljenih naprav, idej za pametne domove in mesta, dodatkov za šport in prosti čas, merilnikov kakovosti spanja in še veliko stvari, ki sodijo nekam vmes. Veliko možnosti tudi je, da bodo letos prevladali naslednji tehnološki trendi.

1. Pametni zasloni

Ukazovanje z glasom nam je v krvi in je hkrati najbolj učinkoviti. Na sejmu CES 2019 gotovo ne bomo priča začetku podpore slovenščine, bo pa prikazanih cel kup glasovno krmiljenih naprav, med njimi tudi tistih z zasloni. Pametni zvočniki so namreč lani dobili še zaslon, da digitalna pomočnica lahko stvari tudi prikaže, ne zgolj opiše.

2. Televizorji

Revolucije tokrat ne bo, prej za izboljšave tehnologij in pristopov, ki so bili prikazani že lani. Omenimo na primer Samsungov zaslon z majhnimi svetlečimi diodami (mikro LED). Bodo pa pomočniki, predvsem Alexa, našli hitrejšo pot na televizorje različnih proizvajalcev, kar je dobro. Mnogo hitreje se učijo govora lastnika in ga zato bolje razumejo kot dosedanji sistemi glasovnega krmiljenja televizorjev. Pričakujemo lahko tudi več televizorjev, ki bodo imeli način slikovnih nastavitev prilagojen Netflixu.

3. Slušalke

Digitalni pomočniki se bodo začeli iz zvočnikov seliti še v slušalke, kar pomeni preprosto krmiljenje poslušanja glasbe, ne da bi nam bilo treba dvigniti roko oziroma na slepo na slušalkah iskati ustrezne tipke. Večina slušalk bo kajpada brezžičnih, pričakovati pa je tudi daljšo avtonomijo baterije.

4. Prepogljivi zasloni

Velika »stvar« bodo gotovo prepogljivi zasloni. Pričakovati je, da bosta svoja prototipa prikazala Samsung in LG, verjetno pa še kdo. Tovrstni zasloni niso primerni le za pametne telefone, spremenijo lahko vsaj še tablične in prenosne računalnike. Kar predstavljajte si tablico veliko kot knjiga, a ko se pojavi potreba, lahko njen zaslon OLED »razpotegnil« na velikost monitorja. Zanimivo pa bo spremljati, kako se jim bosta prilagodila sistema Android in Windows.

5. Vozila

Učinkovitost samodejne vožnje bo verjetno podobna lanski, vse več »tehnikalij« pa bo mesto našlo v notranjosti povezanega vozila. Ena od njih so zasloni OLED v vratnih panelih, ki bodo zamenjali stranska ogledala.


Najboljše poceni naglavne slušalke 2018, ki za svoj denar ponujajo največ. Najboljše poceni naglavne slušalke 2018, ki za svoj denar ponujajo največ ford-quiet-kennel Quiet Kennel: Ford tokrat ne navdušuje z avtomobilom, pač pa s pasjo uto 48277342_344928252730167_5626660771283861504_n ANTI Ordinary: kapa, ki se ob trku samodejno preobrazi v čelado darila 2018 Ideje za božična darila 2018: darila za tehnološke navdušence · · · · ·