CES 2019: Leteči taksi Bell Nexus bo letel brez pilota.
V zraku · tehnologija · gadgeti

Na sejmu CES 2019 je pristal Bell Nexus, leteči taksi, ki naj bi poletel prihodnje leto.

Uber je pred časom sklenil dogovor z izdelovalci letal, med katerimi je tudi ajdovsko podjetje Pipistrel, o gradnji letečega taksija prihodnosti. Lani je Bell na sejmu CES pokazal zasnovo kabine, letos pa je storil korak naprej s predstavitvijo Bell Nexus letalnika, ki naj bi ga kmalu začeli preizkušati v zraku.

Malo pod 300 kilogramov težak letalnik z dosegom 240 km ima eno turbino, ki proizvaja električno energijo za šest “rotorjev”. Pri navpičnem vzletu so obrnjeni navzdol, med letom pa se zasukajo v vodoravni položaj.

Čeprav je mišljeno, da bo letalnik brez pilota Bell Nexus, je v kabini za štiri potnike mesto tudi zanj. Če turbinski motor med letom odpove, je v bateriji na krovu dovolj energije za varen zasilni pristanek ali za krajše nadaljevanje leta.

Galerija slik ‒ Bell Nexus

Bell NexusOdpri galerijo

lovot-news-02 CES 2019: Lovot je prvi robot, na katerega se boste čustveno navezali IBM Q System One CES 2019: IBM Q System One je prvi komercialni kvantni računalnik na svetu Stampa CES 2019: Mookkie je posodica za hišne ljubljenčke, ki uporablja tehnologijo prepoznavanja obraza CES 2019: HTC VIVE Pro je sistem navidezne resničnosti, ki sledi premikanju oči. CES 2019: HTC VIVE Pro je sistem navidezne resničnosti, ki sledi premikanju oči · ·