Česa na družbenih omrežjih niti v sanjah ne smeš deliti?
V zraku · buzz buzz

Zahvaljujoč družbenim omrežjem smo anonimni ljudje postali “osebnosti”, ki živijo življenje v javnosti – radovenim umom smo servirali informacije o tem, kar se dogaja za našimi zaprtimi vrati, nekateri posamezniki pa so izgubili kompas in nas obveščajo celo o svojih bioloških potrebah. Nas to zares zanima? Česa na družbenih omrežjih niti v sanjah ne smeš deliti?

Da so družbena omrežja oblika odvisnosti, ni skrivnost. Pred leti smo zapravljali ure na omrežju MSN, nato je svet obnorel Facebook, ki smo ga uporabljali za dopisovanje in povezovanje, tu in tam pa smo delili tudi nekatere utrinke iz našega življenja.

Z razvojem tehnologije, ki z leti ponuja veliko več opcij, smo uporabniki spleta, kljub opozorilom o zbiranju osebnih podatkov in drugih nevarnosti javnega izpostavljanja, postali veliko bolj zvodljivi, naivni in želni tuje pozornosti – ni več pomembno, kdo so ljudje, ki nam sledijo, šteje le številka. Če se je pred leti zdelo šokantno, da je nekdo delil fotografijo, medtem ko opravlja biološke potrebe, je danes to povsem “normalno”. In zdi se, da se občinstvo naslaja ob gledanju takšnih vsebin – kakršno je pač povpraševanje, takšna je tudi ponudba.

Četudi je družba postala svobodna in se je odprt um preselil tudi na splet, obstajajo meje, ki bi jih moral postaviti tudi ti – zaščiti svoj ugled, ime, družino, zasebnost …, ker to je dar, ki ti je dan ob rojstvu in bi ga moral čuvati. Nikoli ne veš, kdaj te bo informacija, ki si jo delil na omrežjih, udarila po glavi.

ČESA NE SMEŠ DELITI NA DRUŽBENIH OMREŽJIH?

1. Intimne podrobnosti o tvojih odnosih

Karkoli se dogaja med vama s partnerjem v postelji, se o tem ne govori javno na družbenih omrežjih. Intimnost je najpomembnejša stvar med dvema osebama, zato lahko hitro izgubiš partnerjevo zaupanje in spoštovanje.

V kategorijo intimnosti sodijo tudi fotografije, na katerih se poljubljata. Ljubezen je lepa stvar in neumno je, da se pretvarjamo, da se pari ne poljubljajo in imajo spolne odnose, vendar objavljanje takšnih fotografij je neokusno za gledalce. Verjetno tudi tvojim sorodnikom ne bo ravno prijetno gledati takšne fotografije. Zanimivo je, da so strokovnjaki med drugim ugotovili, da pari, ki delijo takšno vrsto fotografij na družbenih omrežjih dvomijo v svoje partnerje in so nesigurni glede svojega razmerja.

2. Prepovedana dejanja

Sporna dejanja so vprašljiva že sama po sebi, če jih deliš še na družbenih omrežjih, lahko plačaš kazen ali greš v zapor. Da ne govorimo še o ugledu, ki ga lahko v trenutku izgubiš. Takšno dejanje ti lahko zapre vrata na različnih področjih, če gre za čustvene ali poslovne odnose.

3. Sporne pripombe

Družbena omrežja so med drugim narejena tudi zato, da na njih v sekciji komentarji izražaš svoje mnenje, vendar obstaja razlika med konstruktivnim stališčem in sovražnim govorom. Misli na čustva drugih ljudi in svoje IME. Včasih je veliko bolje, da moder opazuješ dogajanje in si misliš svoje, kot da pametuješ.

4. Pritožbe zoper dela

Popolnega delovnega mesta verjetno ne boš našel, saj vsako delo vključuje tudi manj prijetne trenutke, ki lahko celo najbolj hladni osebi poženejo kri po žilah, vendar to ni razlog, da na spletu pišeš sramotne stvari o šefu, delovnih pogojih, plači, podjetju … S takšnim dejanjem javno blatiš ime podjetja in šefa, kar vpliva na poslovanje in tvojo prihodnost – šef bo nekako izvedel za tvoje izbruhe nezadovoljstva, ki te lahko stanejo.

5. Fotografije SMS pogovora z drugo osebo

Če vestno spremljaš družbena omrežja, potem veš, da nekateri uporabniki množično delijo fotografije pogovorov z drugimi osebami. Zdi se, da niso razumeli, zakaj so nekatera sporočila zasebna. Vprašaj se, zakaj bi morala javnost vedeti, o čem se pogovarjaš z bližnjimi. Veliko huje je, če objaviš pogovor brez dovoljenja, ker lahko izgubiš zaupanje pomembne osebe zaradi absurdnega in nepremišljenega dejanja.

6. Največje skrivnosti

Q&A je priljubljena metoda komuniciranja s spremljevalci na družbenih omrežjih, vendar to ne pomeni, da moraš odgovoriti na čisto vsako vprašanje. Skrivnosti in pomembna priznanja so zato, da jih čuvaš zase ali deliš z omejenim krogom ljudi, ki jim zaupaš. Neznancem na spletu ne moreš zaupati, četudi se zdi, da so tvoji “prijatelji”.

7. Eksplicitna fotografije

Splet je veliko večji, kot si lahko predstavljaš in nikoli ne veš, na kakšni strani lahko pristanejo tvoje fotografije. Ugled, ki ti ga lahko ena fotografija uniči, težko povrneš nazaj, četudi živimo v časih, ko je postalo skoraj vse sprejemljivo in “normalno”.

8. Lažne obtožbe zoper drugo osebo

Družbena omrežja so najslabši prostor, v katerem si lahko omisliš, da boš reševal spore in se “maščeval”. Verjetno si ne želiš imeti bremena na plečih, če bo oseba, na katero si se spravil, škodovala svojemu življenju? In zakaj bi sploh širil laži? Kaj imaš od tega?

DRUGE STVARI, KI JIH NIKAR NE DELI NA DRUŽBENIH OMREŽJIH:

  • Svoje natančne lokacije.
  • Objav o prestižnih darilih ali nakupih.
  • Fotografij ultrazvoka dojenčka.
  • Informacij o svoje finančnem stanju.
  • Natančnih načrtov o potovanju.
  • Fotografij ali videozapisov bližnjih, ki si jih vzel brez dovoljenja.

Vedno imej v mislih, da bodo vsebine, ki si jih objavil na spletu, vedno tam ostale, četudi si jih izbrisal s svojega profila na družbenem omrežju. Tvoja nepremišljena objava je le še en kos sestavljanke, še ena informacija, ki gre v roke družbam, ki služijo milijarde z zbiranjem osebnih podatkov. Tudi tvojih!

primark slovenija 2019 Primark Ljubljana 2019: znan je točen datum odprtja trgovine Primark valerie-elash-623423-unsplash Takšna je prava dama: 10 stvari, ki te ločijo od ‘navadnih’ žensk ezgif.com-webp-to-jpg (83) Ko stopiš na tehtnico, se zavedaj, da nobena številka na tem svetu ne ve, kdo si! shutterstock_1295839972 Dokazano: ženske spijo bolje ob psih kot ob moških! ·