citymagazine-cover
V zraku · tehnologija

Onesnaženost zraka se vedno bolj pogosto pojavlja na dnevnem redu TV poročil, okroglih miz in konec koncev tudi naših pogovorov. Je resen problem, s katerim se soočajo predvsem velika mesta, in tega se zaveda tudi nizozemski umetnik ter inovator Daan Roosegaarde, ki je leta 2014 začel projekt “Smog Free”. Njegov prvi izdelek Smog Free Tower, s katerim je 2015 v Amsterdamu postavil prve tovrstne čistilnike zraka na svetu, je zdaj dobil nadaljevanje: kolo s čistilnikom.

Ideja se mu je skupaj z umetnikom Mattom Hopom in profesorjem Yangom z univerze Tsinghua porodila kar na izobraževalni delavnici na temo onesnaženosti v Pekingu. Sistem prečiščevanja zraka je tako na kolesu kot stolpu enak. Med vožnjo bo kolo namreč vsrkavalo onesnažen zrak, ga prečistilo ter takega poslalo nazaj v okolje. S tem projektom, ki začenja svojo pot v Pekingu in Tjandžinu, bi ljudi namreč spodbudili k vožnji s kolesom, kar že samo po sebi zmanjšuje izpuste CO2 v ozračje. Če pa kolesa zrak med vožnjo še prečiščujejo, je to še toliko bolje.

Pri nas za zdaj tako umazanega zraka še nimamo, ni pa nič narobe, če počasi avtomobile umaknemo iz mest
ter jih prevozimo raje s kolesom.

Galerija slik: Čistilnik zraka za kolo

Čistilnik zraka za koloOdpri galerijo
žaluzije-cover SolarGaps: solarne žaluzije Tesline solarne strehe-cover Teslina solarna streha obljublja neomejeno garancijo in najnižjo ceno HTC-cover Novi HTC U11 – pametni telefon, pri katerem ni samo zaslon občutljiv na dotik shutterstock_504084370 Koliko prenosa podatkov zares potrebujete v enem mesecu? · · ·