Nova oblika čokolade Toblerone.
V zraku · buzz buzz

Švicarska čokolada Toblerone ni več takšna, kot jo poznate! Nedavno je spremenila svojo značilno obliko in ljudje so besni, saj deluje ne le čudno, pač pa kot poceni ponaredek. Razmik med trikotniki, za katere je oče Tobleronov, bernski čokoladar Theodor Tobler, našel navdih v švicarske alpskem očaku, gori Matterhorn (ta je tudi na logotipu), je namreč precej večji kot do zdaj, ko so se čokoladni vršički gnetli kot sardine, zdaj pa je kot škrba baba, saj med njimi zeva kilometrska ‘dolina’.

Čokolada Toblerone, ki se prodaja v Veliki Britaniji, je spremenila obliko in Britanci so besni kot ris. Razmik med trikotniki, ki simbolizirajo goro Matterhorn, je zdaj precej večji, kot so bili vajeni.

Pri podjetju Mondelez International, ki je lastnik blagovne znamke Toblerone, razlagajo, da gre za varčevalni ukrep. Z večjimi razmaki so namreč precej zmanjšali težo čokolade in količino sestavin, potrebnih zanjo, ter posledično stroške izdelave.

NE SPREGLEJTE: Podarjamo superge Reebok in še številne druge športne nagrade

”Tako kot veliko drugih podjetij, se tudi sami srečujemo z višjimi cenami številnih sestavin,” praznino, ki je zazevala med trikotniki, upravičuje lastnik in nadaljuje, da v želji, ”da bi zagotovili, da je Toblerone še naprej na prodajnih policah, da je cenovno dostopen in da obdrži značilno trikotno obliko, smo morali zmanjšati težo dveh izdelkov.” 400-gramski otoški Toblerone je tako shujšal za 40 gramov na 360 gramov, 170-gramski pa za 20 na 150 gramov.

Kupci nad potezo še zdaleč niso navdušeni in večina se sprašuje, zakaj čokolade preprosto niso toliko skrajšali, namesto da je postala ”škrbasta” in naravnost čudna. Nekateri so dejali, da deluje kot poceni ponaredek. Sprememba sicer prihaja v času, ko so številne prehrambne znamke napovedale dvig cen svojih izdelkov zaradi padca vrednosti funta, kar je posledica odločitve Velike Britanije o izstopu iz Evropske unije, Mondelez International pa je zanikal, da je do razmika med trikotniki, ki je večji kot razmik med sekalcema pevke Madonne, ni posledica brexita.

PREBERITE ŠE: Recept: domača toblerone čokolada

Čokolado Toblerone je leta 1908 ustvaril Theodor Tobler, ime pa je mešanica njegove priimka in italijanske slaščice iz medu, sesekljanih mandljev in beljakovega snega, ki se ji reče torrone. In še zanimivost. V logotipu, ki ga predstavlja gora Matterhorn (po drugi razlagi je Tobler idejo za podobo dobil pri plesalkah pariškega kabareta, ki so se med plesno točko postavile v piramido), je spretno skrit medved, simbol mesta Bern, kjer se je čokolada rodila.

Toblerone po več kot sto letih spreminja obliko.Odpri galerijo

Poljubljanje 100 ljudi nam brez sramu pokaže, kako se poljublja in doživlja orgazem Foto: PNNL Izjemno odkritje: To je gorivo prihodnosti, trdijo znanstveniki Reebok workout Nagradna igra Rebook: podarjamo 2 para športnih copat in druge nagrade Cocoa Powder on spoon and Dark Chocolate background 10 slastnih dejstev o čokoladi, za katere gotovo ne veste ·