Cook EatSlovenia
V zraku · intervju

Tri kulinarične navdušenke Špela Vodovc, Andreja Kopitar ter Mateja Šefman so se spoznale na strokovnem izobraževanju.

Špelo fascinira tradicionalna slovenska kuhinja, Andreja izvrstno pozna slovenska vina ter uporabo različnih zelišč, Mateja je prava mojstrica pri pripravi kulinaričnih klasik na nov način. Beseda je dala besedo in nastal je projekt Cook Eat Slovenia. Skupaj tvorijo troedino druščino in pogon kulinaričnih delavnic Cook Eat Slovenia za tujce, zvedave gurmane ter ljubitelje kuharskih mojstrovin.

Tečaji kuhanja slovenskih specialitet za tujce. Kje se je porodila zamisel?
Slovenska kulinarika je neverjeten preplet različnih kulturnih vplivov in visoko kvalitetnih sestavin, zato menimo, da je to odličen način kako spoznati našo kulturno raznolikost, zgodovino in navade, na izjemno prijeten in zabaven način. Ob kozarcu odličnega vina lahko naši se naši udeleženci naučijo nekaj novega, spoznajo nove ljudi in se pri vsem neizmerno zabavajo.

Kaj je bistvo vaših kulinaričnih druženj?
Predvsem spoznavanje novih veščin, kjer se vsak udeleženec lahko vključi v pripravo jedi prav toliko, kolikor si sam želi. Poleg samega kuharskega znanja, jih skozi razlago o sestavinah, jedeh in vinih popeljemo po prav vseh slovenskih regijah – v treh urah v samem centru Ljubljane spoznajo Slovenijo v malem. Delavnice vsebinsko vedno prilagodimo posamezni skupini. Kuharsko ustvarjamo z vsemi, od zaključenih skupin poslovnežev, naključnih turistov do skupin, kjer se nam pridružijo otroci.

Od kod recepti za pripravo dobrot?
Slovenci imamo izvrstno hrano, kjer jedilniki še vedno dihajo z naravo in temu sledimo tudi me. Jedilnike prilagajmo letnim časom in vedno uporabljamo le najboljše lokalne sestavine, za recepte pa avtorstvo v večini lahko pripišemo našim babicam. Včasih jih seveda malce izpopolnimo z našimi kuharskimi triki, da pridobijo nek sodoben privdih. Vsekakor pa ostajamo zveste”stari šoli”. Recepte objavljamo tudi na naši spletni strani. Zadnji je za pripravo pregrešno dobrega pehtranovega sladoleda z olivnim oljem. Poleg delavnic za tuje goste oblikujemo tudi različne tematske delavnice za Slovence, kjer se nam pridružijo strokovnjaki s posameznih področij, prav vsak s svojimi kulinaričnimi triki in dovtipi. V tem mesecu se nam lahko pridružite na odprti peki potic, kjer se boste naučili pripraviti potico kar na šest različnih načinov.

Je kuharsko predznanje potrebno?
Na naše delavnice so vabljeni vsi, tako kuhinjski eksperti kot tisti, ki morda v hrani radi le uživajo. Goste aktivno vključimo v pripravo jedi glede na njihove sposobnosti. Poudarek je na temu, da preživijo zabaven, sproščujoč večer, spoznajo našo zgodovino in navade, hkrati pa tudi druge gurmanske navdušence. Prav prejšnji teden smo imeli gostjo z Japonske, ki se je povsem navdušila nad našo dežo (lesena posoda za shranjevanje zaseke), saj se posoda enake oblike kot posoda, ki se pri njih uporablja za shranjevanje riža. Imeli smo malce poglobljene debate ali je njen izvor slovenski ali japonski. Na delavnicah vedno znova ugotavljamo kako kulinarično podoben in hkrati raznolik je naš svet. Tudi v kulinaričnem smislu.

Cook EatSloveniaOdpri galerijo
Foto_PeterPerunovič Teo “Teoson” Ivančič – umetnik nove generacije Jan Macarol Vrabec Jan Macarol Vrabec: Stric iz ozadja, ki ustvarja spletne zgodbe Couple Jam / Photographer HAL Photographer HAL – Tokio – Ljubezen ima neskončno oblik tepes Miran Tepeš – Novodobni Krištof Kolumb ·