Opel corsa OPC
Utrip mesta · mobilno

Le par mesecev po predstavitvi nove generacije opel corse, so pri Oplu razkrili fotografije in podatke najmočnejše različice OPC. Opel corso OPC bo od premiere v Ženevi poganjal 1,6-litrski turbo, ki razvije 207 KM in najmočnejšo corso vseh časov požene do 230 km/h, do stotice pa v 6,8 sekunde.

Najmočnejšo serijsko opel corso vseh časov na zunaj prepoznamo po značilnem “aero body kitu”, vključno z velikimi odprtinami za zajem zraka, ki so obenem vzporednica s prej omenjeno večjo sestro s kratico OPC v imenu. Drugačna so tudi lita platišča OPC, ki lahko merijo 17- oziroma 18 palcev, med katerimi v okviru performance paketa domuje tudi zavorni sistem priznanega Bremba, vključno s koluti premera 330 mm (spredaj).

Na zadku pa se bohoti zajeten strešni spojler, ki je prvič v zgodovini modela na voljo v dveh izvedbah. Že “osnovni” je kar konkreten, tisti še bolj vpadljiv in impozanten pa proti doplačilu prinese še dodatni pritisk na zadnja kolesa. Posebnost predstavlja tudi izpušni sistem, pod katerega je podpisan renomirani Remus, iz dveh ločenih cevi večjega premera pa prihaja globok bas. Manj opazno pa je dejstvo, da je OPC-jka za 10 mm bližje k tlom kot ostale “civilne” izvedenke.

Ob prehodu v notranjost potnike pozdravita prednja školjkasta sedeža Recaro, usnjen volan, prestavna ročica z emblemom, športne stopalke in merilniki značilne izvedbe Opel Performance Centra. Vozniku so na voljo številni sistemi povezljivosti in omreženja, združeni v informacijsko zabavni sistem Intellilink.

Pri pogonu so ostali zvesti 1,6-litrskemu turbu, ki pa po novem razvije 152 kW ali 207 KM. Ob tem doseže tudi 245 Nm navora, dodatnih 35 Nm pa je kratkotrajno na voljo v funkciji overboost. Prenos moči na prednji kolesni par poteka preko ročnega šeststopenjskega menjalnika, ki so mu skrajšali hode. Z mirovanjem do 100 km/h pospeši v 6,8 s, največja hitrost je 230 km/h. Tovarna ob vsem tem obljublja porabo 7,5 litra.

Za čim boljši prenos obsežne konjenice na cesto, so pri podjetju Koni poskrbeli za inovativno vzmetenje, kjer tehnologija FSD omogoča prilagoditev moči blaženja frekvenci nihanja vozila. ESP in TC sistema ob tem poujata več različnih programov delovanja. V programu competition mode je slednji tako neaktiven, sistem ESP pa dopušča občutne odklone avtomobila, mogoče pa ga je tudi povsem izklopiti.

PREBERITE ŠE: City video test – opel astra GTC

Izboljšav je bil deležen tudi krmilni mehanizem, ki je bolj neposreden, bolj odziven, vozniku pa zagotavlja več komunikativnosti. Za čim boljši stik s podlago skrbijo športne pnevmatike Michelin, paket opreme performance package pa k prej omenjenim palec večjim (18″) platiščem in brembo zavoram, doda še mehansko zaporo diferenciala Drexler.

Opel corsa OPCOdpri galerijo
cover-ford-focus-rs Ford focus RS 3.0 – fordova 320 KM zverina s podpisom Ken-a Blocka Kolo, ki se zlahka kosa z zimskimi razmerami. Sno Bike – kolo za zimske razmere Audi A6 Novi Audi A6 z novimi “cukrčki” za lažji boj s prestižno konkurenco Renault kadjar Renault kadjar – pozno, a odločno med srednje suve ·