cubli
V zraku · tehnologija

Kocka ni predmet na katerega pomislimo, ko govorimo o gibanju. Vendar je Cubli točno to – kocka, ki se sama premika poleg številnih drugih presenetljivih talentov. Zasnovali so jo na Inštitutu za dinamične sisteme in vodenje, ETH Zurich v Švici.

Cubli meri skoraj 15 centimetrov na vsako stran in hodi tako, da se prevrača okoli svojih robov. Še bolj presenteljivo je dejstvo, da se lahko sama uravnoteži na kateri koli točki in celo skače. Zanaša se na sistem vrtečih kolesc v notranjosti. Tri glavna kolesa, vsaka vrteče se okoli ene izmed treh glavnih osi, se vrtijo hitreje ali počasneje, tako da se ohranja dovolj zagona za uravnoteženje kocke na želeni točki. Z hitro zaustavitvijo enega izmed vrtečih kolesc, se kocka ustavi in prevrne, kar omogoča njeno »hojo«.

Raziskovalci z inštituta pravijo, da je sistem podoben tistemu, ki se uporablja za stabilizacijo satelitov v vesolju. Nekatere druge skupine celo razvijajo uporabo takšnega sistema za razvoj robotov, ki bi jih uporabljali pri raziskovanju tujih planetov.

Cubli Odpri galerijo
153011625 Najslabša zaščitna gesla, ki jih lahko uporabljate apple Applov božični oglas posnet z iPhonom 5S Airbag za pametne telefone SMARTY RING Prstan, ki opozarja na klice, sporočila in ostale funkcije mobilnika ·