Stavbo ministrstva za kmetijstvo v Kazanu krasi tudi čudovita silhueta drevesa.
Utrip mesta · arhitektura

Ljubitelji klasične arhitekture so danes pogosto razočarani, ker je večina sodobnih arhitekturnih rešitev modernih in minimalistično naravnanih, a bogat slog vendarle še ne bije plat zvona. Lep dokaz je stavba Palace of Farmers ministrstva za kmetijstvo v Kazanu, prestolnici Tatarstana (avtonomna republika Ruske federacije). Gre za izjemno delo, ki se naslanja na arhitekturo iz preteklosti, v oči pade pa predvsem silhueta drevesa iz kovanega železa ujeta v gromozanskem oboku.

Da arhitekti še zmorejo kaj več od minimalizma dokazuje monumentalna stavba Ministrstva za kmetijstvo v Kazanu (Palace of Farmers), ki bi jo, če ne bi poznali datuma njenega rojstva, hitro umestili v zlato obdobje arhitekture. Stavba, ki jo je na noge spravilo gradbeno podjetje Antica, je poklon pretekli ruski arhitekturi. Ne seveda brutalistični arhitekturi iz časa Sovjetske Rusije, pač pa njeni predhodnici, arhitekturi iz časa carske Rusije, ki se je mešala s klasičnimi stili (dorski, jonski in korintski red). Stavba stoji nasproti kremlina, ki pa ga ne gre mešati s Kremlinom v Moskvi.

PREBERITE ŠE: Odprte hiše Slovenije: prost vstop v dobro arhitekturo

Čeprav se zdi krivično, pa največjo pozornost pleni 20-metrska silhueta drevesa, ki ”podpira” globok obok in posebej fascinantno deluje, ko se nad mesto spusti tema.

Stavbo ministrstva za kmetijstvo v Kazanu krasi tudi čudovita silhueta drevesa.Odpri galerijo

1511027_906397289372721_1319482420290128928_n Odprte hiše Slovenije: prost vstop v dobro arhitekturo PaperBridge - most v celoti narejen iz papirja PaperBridge: bi hodili čez most, ki je narejen zgolj iz papirja? Katere so najvišje zgradbe na svetu? Mesta z najvišjimi zgradbami na svetu [infografika] Prenovljeno mikro stanovanje Mikro stanovanje “Art Nouveau” v Berlinu ·