up
Kulturni izbor · film

Veliko risank ali animiranih filmov je danes v nekaterih pogledih celo boljših od filmov. Njihova scenografija in liki, bodisi ustvarjeni ročno ali pa s pomočjo računalniške grafike, ujamejo gledalčevo oko že na samem začetku in ostanejo v njegovem spominu še dolgo po tem, ko je animiran film že končan. Tukaj so izjemno lepe risanke, ki vas bodo potopile v čarobni svet in vam v življenju pomagale ponovno najti lepoto!

Kubo and the Two Strings (Kubo in dve struni, 2016)

Deček Kubo živi z mamo v mirni vasici na Japonskem, najraje pa ima zgodbe o junakih iz preteklosti, katerih spopade rad uprizarja s pomočjo svojega čarobnega glasbila. Toda nekega dne ga začnejo preganjati zli duhovi, zato se mama zanj žrtvuje in ga pošlje iskat magični očetov oklep. Na nepozabni avanturi Kubu na pomoč priskočita modra Opica in skrivnostni bojevnik Hrošč, toda pred prijatelji je še dolga pot, polna nevarnih spopadov, čarobnih doživetij in odkrivanja lastnih moči.

Moana (Vaiana, 2016)

Pred tri tisoč leti so največji svetovni morjeplovci prečkali širni Tihi ocean in odkrivali številne otoke Oceanije. Nato so se njihova potovanja nenadoma ustavila za več tisoč let in nihče ne ve, zakaj. Vaiana, pogumna deklica se odpravi na oceansko avanturo po odgovore.

The Little Prince (Mali princ, 2015)

Majhna deklica pod vplivom ambiciozne mame ves čas misli le na to, kako in kdaj bo odrasla, saj ima vse dni načrtovane in zapolnjene z nalogami. Toda ko spozna ostarelega soseda Pilota, ji ta začne pripovedovati neverjetne zgodbe, ki jih je po strmoglavljenju v puščavi doživel s skrivnostnim Malim princem. Ob njegovih fantastičnih pripovedkah se deklica poda na številne neverjetne svetove in počasi spoznava, da vsi potrebujemo otroštvo in Malega princa v sebi, saj le tako lahko sami odkrijemo številne pomembne lekcije o življenju.

Mune: Le Gardien De La Lune (Mun: Varuh lune, 2015)

V pravljičnem svetu mali in šegavi favn Mun proti svoji volji postane varuh Lune. Njegova naloga je prignati noč in čuvati svet sanj. A pri tem sproži vrsto katastrof in varuhu teme priskrbi priložnost, da ukrade Sonce. S pomočjo Sončevega ponosnega varuha Sohoneja in krhke Glim se mali Mun poda na izjemen podvig, ki bo iz njega izklesal legendarnega varuha.

The Good Dinosaur (Dobri dinozaver, 2015)

V svetu, kjer asteroid ni povzročil izumrtja dinozavrov, se mladi osiroteli dinozaver Arlo spoprijatelji z iznajdljivim človeškim otrokom, ki prav tako išče sorodno dušo. Kljub številnim razlikam se nenavadna dvojica počasi spoznava in s skupnimi močmi se uspešno borita proti nevarnim plenilcem in neizprosni naravi. Na nepozabni pustolovščini se učita soočanja z lastnimi strahovi in iskanja pravega poguma v lastnem srcu.

PREBERITE ŠE: Filmi, ki najbolj ganejo moške

The Book of Life (Knjiga življenja, 2014)

V animirani pustolovščini spremljamo Manola, mladeniča, ki je razdvojen med pričakovanji svoje družine in lastnimi srčnimi željami. Še preden se odloči, kaj je pomembneje, se znajde na neverjetni pustolovščini v treh fantastičnih svetovih, kjer se mora soočiti s svojimi največjimi strahovi. Animirano komedija z edinstvenim vizualnim slogom, povzetim po mehiških folklornih motivih, prinaša sijajno filmsko in glasbeno doživetje ter nam sporoča, naj primerno častimo preteklost in se veselimo prihodnosti.

Kurenai no Buta (Borko Pokorko, 1992)

Zgodba filma je postavljena v Italijo, v pozna dvajseta leta prejšnjega stoletja. Glavni junak je Porco Rosso, ki je bil svoj čas italijanski vojaški pilot, a je raje, kot da bi služil fašističnemu režimu, pustil službo in se zdaj preživlja na lastno pest. V glavnem po južnem Jadranu preganja gusarje. Zaradi skrivnostne čarovnije je njegov obraz spremenjen v pujsa. Lepega dne pa mu v letalo zleze sedemnajstletna Fio, ki bi rada letela, četudi s pujsom, in ga sčasoma prepriča v to, da ni potrebe, da je vedno namrščen.

The Secret of Kells (Skrivnosti Kellsa, 2009)

Dvanajstletni Brendan živi v opatiji, ki jo vodi njegov stric Cellach. Nekega dne pa se v opatijo zateče slavni iluminator Aiden, ki s seboj nosi skrivnostno in nedokončano knjigo modrosti. Mladi Brendan je navdušen nad čudovitimi iluminacijami in Aiden ga kljub negodovanju opata, Brendanovega strica, vzame za pomočnika. Brendan se uči mojstrstva slikarskega okraševanja rokopisa, toda za dokončanje knjige se mora podati za zidove opatije v začaran gozd, poln skrivnostnih poti in mitoloških bitij.

Up (V višave, 2009)

Življenje 78-letnega upokojenca Karla je vedno potekalo mirno in neopazno, zato se na stara leta odloči uresničiti svoje sanje ter izpolniti dolgoletno obljubo. S pomočjo tisočih balonov, ki jih naveže na svojo hišo, poleti naproti fantastičnim avanturam, a s seboj nevede odnese tudi radovednega tabornika. Čeprav čemerni možakar v mladeniču sprva vidi le nadlego, se nenavadni par počasi spoprijatelji in skupaj se spopadeta z divjimi viharji, spoznata govorečega psa in se soočita z norim znanstvenikom.

Nocturna (Izginula zvezda, 2007)

V sirotišnici so dnevi dolgočasni, toda ponoči se začnejo dogajati skrivnostne zadeve. Nihče ne zna razložiti izvora tajinstvenih nočnih pojavov. Svetloba, ki jo oddajajo zvezde, je za malega dečka Tima edino zdravilo proti strahu pred temo. Neke noči Tim spleza na streho in opazi, da je njegova najljubša zvezda izginila. Ampak tukaj se zgodba šele začne …


Film Onze Jongens (2016) Filmski napovednik: Onze Jongens (2016) – Vroči Mike po nizozemsko Film The Lost City of Z (2017) Filmski napovednik: The Lost City of Z (2017) Najbolj dobičkonosni igralci 2016 Forbes: najbolj dobičkonosni filmski igralci 2016 Film Osebna nakupovalka (Personal Shopper) Filmski napovednik: Osebna nakupovalka (Personal Shopper, 2016) · · ·