naslovnaA
Utrip mesta · destinacija

Antibes, glavna marina superjaht na jugu Francije, Juan-les-Pins, priljubljeno letovišče jetseterjev, in med njima Cap d’Antibes, polotok, obdan s plažami, na katere se zgrinjajo prebivalci in obiskovalci obeh mest ter na videz neskončna parada bogataških vil. To je del Azurne obale med Nico in Cannesom, ki po desetletjih vladavine omenjenih dveh mest in Saint Tropeza na turističnem zemljevidu, zopet pridobiva na slovesu elegantnega zatočišča najbogatejših.

Zanimivost

Sonce, plaže in vonj neskončnega poletja
Na petindvajsetih kilometrih obale, ki obkroža Antibes in Juan-les-Pins se razteza kar 48 plaž. Vsa obala v Antibesu je javna, zato lahko brez omejitev izberemo katerokoli plažo. Družine najraje uživajo na mirni plaži Plage du Peilon v bližini starega dela Antibesa. Dve glavni plaži v Antibesu, Plage du Ponteil in Plage de Salis, v poletnih mesecih postaneta prenatrpani, zato si je prostor najbolje izboriti v zgodnjih jutranjih urah.

Bolj osamljen je zaliv Garoupa na polotoku Cap d’Antibes, kjer so plaže zasebne in kdorkoli je pripravljen plačati za poležavanje v udobnih ležalnikih in z lounge barom v bližini, bo poleg čofotanja v toplem morju,lahko opazil tudi kakšnega zvezdnika, ki se pred očmi javnosti skrivajo v svojih vilah na polotoku. Restavracija César na plaži Plage Keller ponuja okusne provansalske jedi, ki jih postrežejo na terasi tik ob morju. Ko se bomo rumene mivke in gneče na plažah naveličali, se lahko napotimo v bližnji vodni park Marineland, kjer je na voljo ogromno aktivnosti, od spuščanja po toboganih do opazovanja polarnih medvedov, pingvinov in spektakularnih predstav delfinov.

Bari & hoteli

Razvpiti absint
Pijača, ki so jo oboževali umetniki in zaradi katere je morda v zgodovini odletelo tudi kakšno uho, ima v Antibesu svoj muzej. Eden od barov ob pokriti tržnici je namreč znan po razvpiti in ponekod celo prepovedani pijači, imenovani absint.

Bar Absinthe, ki poleg bogate ponudbe absinta na ogled ponuja tudi nekaj muzejskih primerkov pijače in se zato imenuje tudi muzej, se nahaja v kletnih prostorih pod prodajalno oliv in njegova notranjost, ki spominja na jamo, dobro ponazarja atmosfero v shajališčih, kjer so absint pili v začetku dvajsetega stoletja.

Stene krasijo stari posterji, vrste kozarcev pa so osvetljene s posebno zeleno barvo, ki spominja na zeleno vilo, kot pijačo tudi pogosto imenujejo. Bar je izredno priljubljen med mlajšimi obiskovalci Antibesa, saj v mnogih deželah sveta pijače, ki so jo najprej dajali francoskim vojakom kot zdravilo proti malariji, ni mogoče kupiti. V večernih urah bar postane glasen in natrpan, saj v njem pogosto prirejajo koncerte.

PREBERITE ŠE: Verona za romantike

Hotel za zvezdnike
Le kam se v času canskega festivala skrijejo največje zvezde? V hotel Hotel du Cap – Eden Roc, ki kraljuje visoko na klifu na koncu polotoka Cap d’Antibes. Gradič je leta 1870 zgradil ustanovitelj časopisa Le Figaro. Njegova umeščenost v naravo je dih jemajoča tudi brez dodatne vrednosti – dejstva, da je bil in ostaja eden najboljših hotelov na Azurni obali in na svetu. F. Scott Fitzgerald je Hôtel des Étrangers v svojem delu Nežna je noč opisal na podlagi ‘Capa’.

Od Marlene Dietrich, prek medenih tednov Richarda Burtona in Elizabeth Taylor do današnjih megazvezd, kot so Brad in Angelina, Madonna, Mick Jagger in Johnny Depp, seznam slavnih gostov je neskončen. A slava ima svojo ceno: 5 evrov, če želimo podobo ledu, likanje lanene srajce bo “osušilo” denarnico gosta za približno 50 evrov, masažo pa si lahko privoščimo za 180 evrov.

Nakupovanje

Sprehod med stojnicami in starinami
Tipični sredozemski produkti, kot so olive, siri, tapenade, sveže sadje in zelenjava, so ne le nebeško okusni in zdravi, sprehod med stojnicami, kjer jih prodajajo, je namreč vedno zanimiva izkušnja. Največja pokrita tržnica se nahaja na Cours Masséna. Po eni uri popoldne se prodajalci umaknejo, mize okoli tržnice pa pogrnejo natakarji in restavracije začnejo vabiti goste h kulinaričnim dobrotam. Če nam nakupovanja ni dovolj, lahko v popoldanskih urah ostanemo na tržnici, saj se spremeni v tržnico umetnostnih izdelkov, kjer svoja dela predstavljajo slikarji, izdelovalci keramike, kiparji in rezbarji.

Zanimiva je tudi tržnica starin, ki ob različnih dnevih na različnih lokacijah v starem delu mesta vabi obiskovalce, da brskajo med stvarmi, ki jih najverjetneje ne rabijo, a se jim je težko upreti. Vsako leto konec aprila v Pré-aux-Pêcheurs, le streljaj od marine Port Vauban, poteka tudi eden največjih francoskih sejmov starin Salon Antiquité Brocante, ki ga obiščejo resni zbiratelji iz vse Evrope. Tržnica izdelkov umetnostne obrti je odprta od sredine junija do septembra vse dni v tednu, razen ob ponedeljkih od 15. ure do polnoči in od oktobra do sredine junija ob petkih, sobotah in nedeljah od 15. ure dalje.

Umetnost

Navdih umetnikov
Vsi trije deli so polni zgodb iz zlatih časov, ki so jih doleteliv prvi polovici dvajsetega stoletja. Pablo Picasso je slikal morje iz svojega umetniškega studia v Antibesu. Coco Chanel so prepovedali vstop v casino v Juan-les-Pinsu v kopalnem kostimu, Marc Chagal pa je skiciral v eni od kopaliških kočic na Cap d’Antibesu.

V Antibes se je zaljubilo lepo število umetnikov, ki so upodabljali sredozemsko mestece in okolico. Da njihova dela in spomin na njihovo ustvarjanje ne bi utonili v pozabo, je mesto dalo postaviti stojala z reprodukcijami originalnih del na krajih, ki so jih tako navdihnila, da so svoje vtise ovekovečili. Na mnogih mestih bomo opazili, da se kompozicija ni kaj dosti spremenila. V turističnoinformacijskem centru v Antibesu je na voljo zemljevid, ki nas popelje do teh točk, ki pa so pogosto senčni kotički s čudovitim pogledom na Antibes in sredozemsko pokrajino.

PREBERITE ŠE: Atene – grška prestolnica ponovno na sceni

Pablo Picasso
Poleti leta 1946 sta Pablo Picasso in njegova takratna izbranka Françoise Gilot zapustila Pariz in odšla na jug Francije. Picassov prijatelj je umetniku pokazal Château Grimaldi, rimsko utrdbo, ki je bila zgrajena na ruševinah grške naselbine Antipolis. Leta 1385 je prišla v roke monaške kneževine, zato je do danes obdržala ime Grimaldi. V začetku 20. stoletja je postala muzej in ker se je v času Picassovega obiska muzejski kurator trudil napolniti sobane utrdbe, je povabil Picassa, da si v njej ustvari studio.

Picasso je v Antibesu preživel le pol leta, a to je bilo njegovo neverjetno ustvarjalno obdobje. Vsa svoja dela, ki jih je ustvaril v Antibesu, 24 slik, med njimi tudi slavna La Joie de Vivre, 44 risb, 32 litografiji, 11 olj, 80 keramik, dve skulpturi in pet tapiserij, je podaril muzeju. Muzej se je preimenoval v Picassov muzej in poleg njegovih del so v muzeju razstavljene tudi fotografije Picassa med ustvarjanjem.

Dodogki

Jazz à Juan
Poleg sejma plovil je Antibes vsako leto julija tudi meka za ljubitelje džeza. Jazz à Juan je eden najpomembnejših festivalov džezovske glasbe na svetu. Od svojih začetkov leta 1960, ko so v čast legendi džeza Sidneyu Bechetu, ki je oboževal Antibes, priredili prvo glasbeno srečanje, do danes največja imena različnih džezovskih slogov v toplih poletnih nočeh postanejo velika džezovska družina. Letošnji festival bo potekal med 11. in 20. julijem.

Za ljubitelje starih jadrnic

Med 4. in 8. junijem bodo na svoj račun prišli ljubitelji starih jadrnic, saj se pod imenom Voiles d’Antibes – Trophée Panerai na posebni regati pomerijo najboljše starinske jadrnice. Vintage (izdelane pred 1950), klasične (izdelane pred letom 1976) in jadrnice, ki so tekmovale na regati America’s Cup med leti 1958 in 1987, so še vedno čudovite lepotice, ki so v ponos lastnikom, mnogim obiskovalcem pa vzbujajo spomine ali zavist.

Namig

Marina Port Vauban
Največja marina za megajahte v Evropi je Port Vauban z več kot dva tisoč privezi, v njej pa se lahko zasidrajo tudi največje jahte, daljše od stotih metrov. Naravna luka, ki so jo uporabljali že stari Grki, Rimljani, služila pa je tudi križarjem za pohode proti Sveti deželi, je danes polna najbolj prestižnih jaht in superjaht – igračk, s katerimi se postavljajo bližnjevzhodni naftni princi, ruski oligarhi in ameriški geniji računalniške tehnike. Od leta 2012 je povprečna cena za privez v marini Port Vauban med milijonom in 1,4 milijona evrov.

Med 23. in 26. aprilom je bil Port Vauban še posebej živahen, saj je v marini potekal sejem plovil Antibes Yacht Show. Pred začetkom poletne sezone je razstava novih modelov in ponudbe uslug v svetu jaht najbolj pomembno srečanje profesionalcev in ljubiteljev plovil v Sredozemlju.

Foto: Tahiti.intercontinental Bora Bora Intercontinental resort je pravi eko raj na zemlji Foto: Hi consumption 12 razkošnih počitniških “spotov” nad vodo, ki jih morate obiskati Procida, Italy. Neverjetne destinacije, za katere je slišal le redkokdo Foto: Designrulz Če želimo doživeti nebesa na zemlji, obiščimo Constance Ephélia Resort ·