Raflezija
V zraku · buzz buzz

Ob pogledu na mamljive divje rastline, ki so resnično lepega videza, se lahko le spomnimo pregovora, da ni vse zlato, kar se sveti. Ravno najlepše ‘cvetlice’ so prepojene z najmočnejšimi strupi, katerih zaužitje je za človeka lahko smrtonosno … ali pa odrešilno. Da ne boste ugibali, kaj vas lahko reši in kaj pokonča, je tu seznam osmih rastlin, ki imajo neverjetne moči.

Naše zanimanje je tokrat zašlo tudi v sfero botanike – našli smo zanimive divje rastline, ki vam lahko rešijo življenje ali pa vas pokončajo. Ob naslednjem sprehodu po gozdu in trati bodite pozorni, saj nekatere izmed teh rastlin rastejo tudi ‘v slovenskem vrtu’.

DIVJE RASTLINE, KI VAM LAHKO REŠIJO ŽIVLJENJE:

RAFLEZIJA

Največja in najširša cvetlica na svetu Raflezija je čudovita za oko, na srečo pa je tudi koristna. Na območjih jugovzhodne Azije, kjer to rastlino lahko tudi najdemo, jo ljudje uporabljajo za okrevanje po porodu, ker naj bi skrčila maternico in ustavila krvavitve ter povrnila moč. Cvetenje traja le nekaj dni, dve od 13 vrst Raflezija so izumrle po drugi svetovni vojni.

WOLFFIA GLOBOSA

Močna zelena barva aludira na strupenost, a te majhne rastline, ki pokrivajo površino ribnikov, naj bi bile odlična hrana, če se kdaj znajdete sestradani ob vodi. Ta rastlina naj bi imela neverjetno hranilno vrednost – če najdete način, kako jo pravilno pripraviti, naj bi imela okus kot sladko zelje. Bogata naj bi bila tudi z vitamini A, B2, B6, C in nikotinsko kislino ter vsebuje samo 5 odstotkov maščob.

NAVADNI OSAT

Bodice te rastline nas lahko asociirajo le na strupenost, a Navadni osat naj bi imel pozitivne lastnosti. Korenine, steblo, cvet in mladi listi naj bi rešili človeka pred stradanjem. Uporablja se ga tudi v medicini, in sicer zdravi krvavitve hemoroidov.

ALOE VERA

Če ne živite pod skalo, verjetno poznate vse uporabne vrednosti Aloe vere – pomagala naj bi pri številnih draženjih kože in boleznih, hkrati pa ima antioksidativne in antibakterijske lastnosti. V medicini jo imenujejo čudežna rastlina, ki jo lahko uporabljate v prehranske, kozmetične, zdravilne in številne druge namene.

DIVJE RASTLINE, KI VAS LAHKO UBIJEJO:

KRISTAVEC

V angleščini se tej rastlini reče Angel’s trumpet, a se v tej rastlini ne skriva nič angelskega. Pod nobenim pogojem naj jo ne bi smeli zaužiti, ker naj bi povzročila paralizo, halucinacije, trans in smrt. Danes veliko ljudi to rastlino goji v svojih vrtovih, nezavedajoč se, da kljub lepemu videzu ta očitno ni varna za človeka.

ŠKRLATNA ČAŠICA

Goba, ki je lepega videza, je neužitna. Za zabavo lahko vanjo poskusite naliti vodo, a jo ne smete zaužiti, ker naj bi bila škodljiva za ljudi. Prav tako naj ne bi imela nobene hranilne vrednosti in je precej suha.

VOLČJA ČEŠNJA

Volčja češnja je divja rastlina, ki je mamljiva, a naj bi njeni listi in korenine bili strupeni.

PECKOVA JEŽEVKA

Krvavitev te gobe jasno opozarja na njene lastnosti – če jo zaužijete, brez skrbi, ne boste umrli, temveč bo v vaših ustih okus grenkega popra. Sililo naj bi vas na bruhanje, pa tudi dehidrirali boste. Najdemo jo lahko v Evropi in severozahodnem delu Severne Amerike.


IMG_0084_d_850 Takšen je videz teh slavnih zvezd, ki so dolgo skrivale svoje obraze 8 naslovnic, ki so med ljudmi sprožile strastne razprave 8 naslovnic revij, ki so med ljudmi sprožile strastne razprave KbwPb6Y 10 dekoracij doma za noč čarovnic, ob katerih vam bo zastal dih v1 Znanost pravi: to je idealna razlika v letih za srečno zvezo · ·