Doza francoskega šika_1
Utrip mesta · moda

Četudi gre prav gotovo za inteligenten trženjski pristop k uveljavljanju Dior-ja na vedno bolj pomembnem kitajskem trgu, je razstava Espirit Dior v Šanghaju kultna in vredna ogleda.

Muzej sodobne umetnosti v Šanghaju je te dni ovit v prav poseben modni blišč, gosti namreč Diorjevo razstavo Espirit Dior. Inteligenten trženjski pristop? Vsekakor! A hkrati nadvse zanimiva razstava za vse ljubitelje francoskega šika in haute couture.

Predstavi se bogata Diorjeva zgodovina, na ogled se postavi sto ikoničnih oblek, skic oblikovalcev, nakita in parfumov, ki so jih za to priložnost vzeli iz hišnega arhiva te pariške modne hiše. Prav posebna pa je razstava zato, ker je zraven udeleženih devet sodobnih kitajskih umetnikov – slikarjev, kiparjev, fotografov. Razstava se osredotoča na odnos med modo in umetnostjo, delno se vrača v preteklost. Poleg torbic, parfumov in oblek, ne manjka predstav Marlene, Marilyn in Audrey, pa tudi poznejših ambasadork znamke – Charlize Theron, Jennifer Lawrence in princese Diane.

Razstava je razdeljena na devet delov, začenši z letom 1947 in ”New Look” kolekcijo A silhuet in ozkih pasov, ki z radikalnostjo in svežino razvedri resnost povojnega obdobja in hkrati prinaša novo ero evropski oblačilni kulturi. Od tu naprej je razstava en sam poklon Diorjevi zapuščini – rdeča barva, vrtovi, narava, Versailles skozi obleke, film in fotografijo, vse skupaj predstavljeno v modernem interjerju šanghajske Moce in s pridihom domačih sodobnih umetnikov. Kot so še zapisali v eni izmed kritik na smartshanghai.com, ne manjka gneče in bliskavic fotoaparatov. A če kaj in kje, potem to pride skupaj z razstavo v Šanghaju.

Mrzla jesenska jutra / šal 25 šalov za hladna jesenska jutra glezenj 16 idej za modne jesenske gležnarje cover-10-cevljev 10 parov dostopnih petk za prve jesenske dni kolaz2 Jesen se je ovila v temne modne odtenke – II. · · · ·