jonathan-borba-1562171-unsplash
V zraku · odnosi

Besede bolijo in starši bi se morali zavedati, da obstajajo stvari, ki jih svojim hčeram nikoli ne bi smeli reči …, ker vsaka beseda lahko negativno vpliva na njihovo samopodobo.

Dragi starši, tega svojim hčeram nikoli ne bi smeli reči:

“Malce si premlada za to.”

S tem se žali odgovornost deklice, ki že od malih nog ve, kaj bo, ko bo odrasla. Namesto očitka ji ponudite podporo pri raziskovanju odnosov in njenih želja, zaupajte ji, se z njo pogovarjajte in delite svoje izkušnje.

“Znižaj svoja pričakovanja.”

Namesto tega ji povejte, naj se trudi, spoznava tudi težje plati odraščanja in da so porazi in neuspehi tudi del majhnih zmag in življenja. Da ni konec sveta, če dobiš slabo oceno v šoli ali če te je razočarala prijateljica.

“Tratiš svoj čas.”

Starši pogosto delamo to napako, da ne dajemo možnosti svojim otrokom, da pač enostavno tratijo čas, da so otroci ali pozneje najstniki, ki imajo svoje ideje, ki niso najbolj zrele ali pametne. Lahko jim pokažete, da jih razumete tako, da jim poveste, da zaupate njihovi presoji ali ideji, pa vendar, da želite, da skupaj ovrednotite nadaljnjo odločitev. Starši vseeno imamo nekaj več izkušenj, kajne?

“Tole bom naredila namesto tebe.”

Huh, nikar. Vem, starši smo zelo hitro preveč zaščitniški in menimo, da otroci nič ne znajo ali zmorejo. Napaka! Kako naj se torej otroci naučijo, kaj zmorejo? Tudi napake so pomemben in sestavni del odraščanja, do katerih pa ne pride, če starši vse naredijo namesto otroka ali najstnika. Otrok ostane preveč odvisen od starša in ne razvije zdrave komunikacije in sposobnosti sodelovanja.

“Poglej sosedovo punčko, kako je pridna.”

Ne primerjajte svojega otroka s katerimkoli drugim. Vaš otrok, vaša hči je edinstvena, posebna, pač vaša. Ko primerjamo otroka s kom drugim, v njem oblikujemo vedenje, da ni zadosti dober za svoje starše. Pozneje se to izraža v različnih deviantnih vedenjih in iskanjih pozornosti na nezdrave načine, saj najstnik doživlja starše kot tiste, ki jim ni mar zanj in njegove bolečine. Ker ni tako čudovit, deloven, priden in nasmejan kot sosedova Mojca ali Gašper.


Vse bivše Leonarda Di Capria Vse bivše ženske Leonarda DiCapria kamni2 Na Japonskem imajo muzej kamnov s človeškimi obrazi Huawei #BePresent #BePresent: ta oglas vas bo pripravil, da za božič odložite telefon Adventi venček Začel se je advent – ideje za adventi venček v zadnji minuti · ·