cover-mercedes-prihodnost
V zraku · tehnologija

Vodilni ljudje vodilnih svetovnih znamk imajo nekaj skupnega. ‘Dober nos’, kot radi rečemo. Zato pa so tudi na teh mestih, saj brez občutka, instinkta ali t. i. šestega čuta za prihodnost ne bi bili tako uspešni, kot so. Tak je tudi Dieter Zetsche, predsednik uprave Mercedes-Benz, ki je nedavno v nekem intervjuju ponudil svoj pogled na prihodnjih 20 let. Poglejmo, kaj je povedal.

Dr. Zetsche začne v Združenih državah Amerike. Tam naj bi namreč poklic odvetnika počasi izumrl. Računalniški sistem IBM Watson je pri odgovarjanju na osnovna pravna vprašanja namreč tako natančen, da mu človek ne more parirati. Tudi pri diagnosticiranju rakavih obolenj je računalnik že natančnejši od človeka.

Naši otroci ne bodo več potrebovali vozniškega izpita ali celo avtomobila. Svet bodo prav kmalu namreč preplavila samovozeča prevozna sredstva in vožnja bo postala vse drugo, le vožnja v klasičnem (zdajšnjem) pomenu besede ne več. To bo privedlo do infrastrukturnih sprememb v mestih, saj se bo število avtomobilov zmanjšalo za 90–95 odstotkov. Parkirišča bomo tako lahko spremenili v ozelenjene parke. Tudi varnost na cestah se bo zaradi tega drastično izboljšala, kar pomeni, da se bo zavarovalniški trg moral popolnoma spremeniti. Večina zdajšnjih avtomobilskih proizvajalcev bo propadla. Prihodnost v avtomobilski industriji imajo Apple, Tesla in Google.

Čez nekaj let bomo imeli dostop tudi do sistema Tricoder X, prek katerega bomo lahko spremljali svoje zdravstveno stanje. Sistem bo sposoben analizirati 54 biomarkerjev in tako prepoznati praktično vsako bolezen.

3D-tiskanje je postalo cenovno tako dostopno in tehnično tako dovršeno, da bo v nekaj letih v veliki meri prevzelo določene industrije. Z mobilnikom boste na primer lahko naredili 3D-sken svojega stopala ter si izdelali čevelj kar doma.

Prihodnost, kot jo vidi dr. Zetsche, je lahko strašljiva. Lahko pa vznemirljiva. Kako jo vi doživljate?

Na spodnji povezavi preberite celoten članek.

Ikeina solarna streha za vašo prihodnost Ikeina solarna streha za vašo prihodnost Samsung Galaxy S8 Active Samsung Galaxy S8 Active je zunaj! Pametna ura LaMetric Time LaMetric: ura, ki se bo povezala z vsemi napravicami v vašem domu cover-game-controler ALL Controller: igralni daljinec za vse konzole · ·