Dron, ki oprašuje
V zraku · tehnologija

”Če bi čebele izginile z obličja sveta, bi človeku ostala ne več kot štiri leta življenja. Nič več čebel, nič več opraševanja, nič več rastlin, nič več živali, nič več človeka,” gre sloviti citat, ki so ga pripisali Albertu Einsteinu, čeprav ga ta nikoli ni izrekel. A citat vzdrži. No, morda pa tudi ne, kajti obeta se nam dron, ki je sposoben opraševati rastline.

Zadnja leta se svet ukvarja z množičnim izginjanjem čebel, kar človeštvu ne obeta nič dobrega. Resda čebele še niso na seznamu ogroženih vrst, a to se lahko kaj hitro zgodi.

Že kmalu pa bi jih lahko nadomestil mini droni, ki bodo opravljal njihovo delo, torej opraševali rastline. Morda pa človeštvo v prihodnosti le ne bo več tako odvisno od čebel.

PREBERITE ŠE: Umbrella Drone – moj dron je lahko dežnik

Dron, ki oprašuje po vzoru čebel (prenaša poseben gel s cvetnim prahom), je izdelal Eijiro Miyako z japonskega inštituta National Institute of Advanced Industrial Science and Technology. Ni pa Miyako prvi, ki se je poigral z robotskimi čebelami. Univerza Harvard je pred časom izdelala čebele RoboBees, a je projekt obtičal. Miyako je stvari precej poenostavil in robotsko čebelo izdelal iz poceni drona.

Nanj je prilepil konjske dlake in jih premazal z gelom, ki prenaša cvetni prah. Dron še ni pripravljen za splošno rabo, saj še ni avtonomen in še ne zna sam nabirati prahu in opraševati, zato pa je s pomočjo človeka že uspešno oprašil lilije (Lilium japonicum). Kako deluje v praksi, si oglejte v videoposnetku (glej zgoraj).


Coded Couture Coded Couture: pametni telefon kot osebni krojač in modni oblikovalec Pametne smuči Rossignol Rossignol Hero Master – prve pametne smuči Aplikacija za zmenke Hater Hater – aplikacija, ki združuje ljudi, ki ne marajo istih stvari Prenosni računalnik 2 v 1 Lenovo Yoga A12 Prenosnik 2 v 1 Lenovo Yoga A12 – Yoga Book za vsak žep · · ·