iStock_000015314783_Large
Utrip mesta · destinacija

Za spodbujanje enakosti spolov po celem svetu, obstajajo tako moralni kot gospodarski razlogi. Države, ki dajejo priložnost ženskam, so ponavadi ekonomsko močnejše – po najnovejšem poročilu, naj bi namreč diskriminacija žensk in deklet prinašala visoke stroške razvoja. Katere so torej države, ki največ ponudijo prav ženskam? Med njimi pa je tudi Slovenija.

Center za razvoj OECD se je v sodelovanju z Social Institutions in Gender Index osredotočil na temeljne strukturne ovire, ki zanikajo pravice žensk, njihov dostop do pravosodja ter priložnosti za razvoj. Rezultat temelji na podatkih iz 160 držav in zajema družbene norem, prakse in zakone – kot so starost, pri kateri se lahko dekle zakonito poroči, raven namernega dajanja prednosti sinu v družinah ter dostop do finančnih storitev.
Najboljše države za ženske so tako: Belgija, Francija, Slovenija, Španija in Srbija.

PREBERITE ŠE: Lestvica cenovno najbolj ugodnih mest za življenje mladih

Na žalost vseh 160 držav ni priskrbelo podatkov, tako da celotne in bolj konkretne razvrstitve zaenkrat ne gre pričakovati. Na www.genderindex.org si lahko ogledate, kako so se posamezne države odrezale in koliko spolne diskriminacije je še prisotne. Na dno, med najslabše države za ženske so se uvrstile: Čad, Mali, Gambija, Sudan in Jemen.

Po vsem svetu, vsak dan, ženske in dekleta doživijo določeno obliko diskriminacije, samo zaradi svojega spola.

Rooftop view on the Eiffel Tower, Paris, France Lestvica cenovno najbolj ugodnih mest za življenje mladih It's about time Santa got some sunshine! Kako božič praznujejo drugod po svetu Le-Petit-Chateau-01-1150x727 Le Petit Chateau: Najbolj luksuzna zimska koča na svetu 10.valdiserehttp-::www.igluski.com: 10 najbolj mondenih evropskih smučarskih središč · · ·