Amphibious 1000 - podvodni hotel v Dubaju
Utrip mesta · arhitektura

Če se bo zgodila, bo Amphibious 1000 ena najbolj spektakularnih gradenj. Kje? v Dubaju. Vrednost? 550 milijonov dolarjev.

Amphibious 1000 je delo Giancarlo Zema Design Group, kjer so projekt opisali kot veliko podvodno žival, ki raste iz zemlje, se preliva v morje in se širi horizontalno z dvema kilometrskima rokama. Gre za prvi napol potopljeni hotelski kompleks, ki je razdeljen na ”zemeljski” del in na ”morski” del. Čeprav se je šušljalo, da se bo gradnja pričela leta 2014, potrditve projekt še nima. A če bo in ko bo, ocenjujejo, da bo Amphibious 1000 eden najbolj edinstvenih in spektakularnih hotelskih kompleksov.

Amphibious 1000 - podvodni hotel v DubajuOdpri galerijo

V zemeljskem delu bodo stanovanja, pisarne in marina z modernim in fleksibilnim pristaniščem. Vse strukture se nahajajo v polkrogu okrog centralnega stolpa s panoramsko restavracijo.
V morskem delu pa so štirje pol potopljeni hoteli s podvodnimi halami in dvoranami, ki dajejo neverjetne razglede. Vsak hotel ima 75 luksuznih sob, vsaka ima veliko teraso z razgledom na celotni kompleks. Hotelske aktivnosti se dogajajo v podvodnem delu, ki je obkrožen z živim akvarijem.

Hoteli so razvrščeni okrog osrednjega prostora, kjer je interaktivni muzej morskega življenja z razstavnimi prostori, tu se nahaja tudi steklen tunel, ki vodi do opazovalnega observatorija v centru vodnega dela kompleksa. Na morskem delu je ogromno vrtov, zunanji teater, predel za rekreacijo s fitnesom. Sprehod po morskem delu naprej nas pripelje do najboljšega – premikajočih se luksuznih sob, ki lahko odplujejo v širno morje, kadarkoli se jim poželi. Plavajoče suite se imenujejo Jelly-fish, skupaj jih je 80 in ponujajo osupljive podvodne razglede. V petih nadstropjih vsaka suita lahko luksuzni gosti šest ljudi. Najnižja točka v teh plavajočih apartmajih je oblečena v steklo in se nahaja tri metre pod morjem, tako da je hkrati živa opazovalnica morskega življenja. Na koncu vsake platforme morskega dela je svetilnik, ki male ”meduze” usmerja, ko se odpravijo na pot.

Transport po vodi pa omogoča tudi 20-metrska jahta, imenovana Tribolis. Seveda ni samo ena, več jih je, vse pa so hkrati tudi podvodna opazovalnica.

Zemljo in morje v Amphibious 1000 povezuje most, posut z rastlinjem, ki nosi idejo projiciranja zemeljske flore v vodno. Ta ideja se kaže v celotni zasnovi Amphibious 1000 – preplet zemlja in morja. S stilom, seveda.

xlarge_sans_titre-1_e5738 Mama Shelter – ena restavracija, en bar in soba za goste Emporia Emporia – najlepše nakupovalno središče Posest Michael Jordan Jordanova rezidenca ocenjena na več kot 20 milijonov High lane Park - New York High Line Park – zelena oaza sredi New Yorka · · · ·