V zraku · buzz buzz

Znamenita pariška ikona bo 31. marca praznovala 125. obletnico odkar so jo veličastno otvorili na svetovnem sejmu Exposition Universelle leta 1889. Kljub številnim skeptikom v začetnih letih glede kontroverzne sodobne oblike je Eifflov stolp do danes postal ena najbolj prepoznavnih svetovnih znamenitosti, ki jo je obiskalo že več kot 250 milijonov ljudi.

Skoraj dve leti so potrebovali, da so za takratni natečaj na sejmu v počastitev 100. obletnice francoske revolucije ustvarili izjemen eksponat. Prvo skico kompleksne mrežaste strukture iz železja sta izvirno naredila inženirja Maurice Koechlin in Emile Nouguier, ki jo je kasneje Gustav Eiffel nadgradil in ji podal današnjo podobo. Po nekaterih zapisih, naj bi Eiffel že takrat verjel, da bo stolp postal pariški simbol zgodovinske vrednosti. K temu je nakazovalo tudi dejstvo, da sta ga do izteka razstave Exposition Universelle obiskalo skoraj dva milijona ljudi. Kar 41 let, vse do Chryslerjeve stavbe v New Yorku, pa je držal naziv najvišjega stolpa na svetu.

V skladu s pravili natečaja naj bi stolp, visok vrtoglavih 324 metrov, stal le 20 let, vendar se je mestna oblast po spoznanju o njegovi izredni neprecenljivosti in hkrati ugodni poziciji za namestitev telekomunikacijske opreme na njegov vrh odločila, da ostane. Rušitvi je ušel tudi med 2. svetovno vojno, ko nemški ukaz k sreči ni bil izpolnjen.

Sprehodite se skozi utrinke zgodovine Eifflovega stolpa!

Odpri galerijo

Od takrat svojo najbolj dobičkonosno znamenitost v objemu Champ de Mars pariške mestne oblasti redno obnavljajo in prilagajajo glede na spreminjajoče se turistične potrebe. Tako so za javnost odprte tri platforme na 57, 115 in 276 metrih, kamor popeljejo tri dvigala. Obiskovalcem sta na voljo restavracija s tradicionalno francosko kulinariko Le 58 Tour Eiffel in prestižna Jules Verne ter zgodovinska razstava z osupljivim razgledom na samem vrhu, kjer lahko skrnemo tudi kozarec penine.

Letos ima tako ogled Eifflovega stolpa še večjo težo, saj bomo poleg občudovanja arhitekturne izjemnosti, romantičnih razgledov na pariško prostranost, poležavanja na zelenicah Champ de Mars in obveznega fotografiranja iz Trocadera lahko vseskozi čutili čarobnost 125-letne zgodbe o veličastni mojstrovini, ki je postala nepozabna ikona.

12 zanimivih dejstev o Eifflovem stolpu:

1. Parižani ga ljubkovalno imenujejo tudi kot “La dame de fer,” kar pomeni “Železna dama”.
2. Narejen je iz železja tehta okoli 10.000 ton.
3. Od vznožja do prvega nadstropja vodi čez 300 stopnic.
5. Letno ga obišče skoraj sedem milijonov obiskovalev, s čimer je postal najbolj obiskana znamenitost s plačljivo vstopnino na svetu.
6. Ponoči ga vsako uro za 5 minut osvetli 20.000 svetlečih žarnic.
7. Kljub svoji vrtogljavi višini naj bi bil odporen na gibanje v vetru, čeprav se to pri višjih temperaturah iz običajnih nekaj centimetrov poveča na kar 18 centimetrov. Visoke temperature vplivajo tudi na spremembo njegove višine, ki lahko odstopa tudi do 15 centimetrov.
8. Vsakih sedem let je potrebno za zaščito pred rjo nanj nanesti približno 50 ton barve.
9. Po svetu so ustvarili številne replike, vključno največjo v Las Vegasu in najstarejšo v Blackpoolu.
10. Prvi človek, ki se je povzpel nanj, je bil Princ Walesa, kasneje poznan kot kralj Edward VII.
11. Leta 1925 so s pomočjo antene na njegovem vrhu predvajali prvi javni radijski program.
12. Imena 72 najpomembnejših znanstvenikov, inženirjev in ostalih uglednih posameznikov so bila vgravirana na temelje stolpa vse do začetka 20. stoletja, ko so jih prebarvali. Kasneje jih je združenje Société Nouvelle d’Exploitation de la Tour Eiffel (SNTE) z restavriranjem ponovno oživilo.

Slika 2-Red Bull Air Race Red Bullove letalske dirke nad morjem Slika 1_Hank Moody 10 največjih odvisnikov od seksa na platnu 844d2e20-b518-11e3-9b21-4dbdcd8225fd_477052853 Velikanska skulptura iz barbik Foto: Pepsi. Pepsijev neverjetni interaktivni oglas · · · ·