Elon Musk
V zraku · buzz buzz

Poznamo slavne in bogate, ki večino svojega časa porabijo za zabave in trošenja denarja za jahte, drage avtomobile ter dekleta. Toda vsi niso takšni. Spoznajte Elon Muska, vizionarja, ki prestopa ideje Steve Jobsa.

Elon Musk je tako kot ustanovitelj Facebooka, Mark Zuckerberg, pričel s programiranjem programov in svojo prvo računalniško igro prodal pri rosnih 12-ih letih za 500 ameriških dolarjev.

Elon je veliko stavil na izobrazbo. Diplomiral je tako iz poslovnih ved kot iz fizike na univerzi v Pensilvaniji. Šele kasneje se je usmeril v raziskovanje novih poslovnih idej in ustvarjal start-up podjetja.

Prvi milijon je Musk zaslužil leta 1999, ko je svoje takratno podjetje Zip2 prodal računalniškemu gigantu Compaq. Podjetje je ustvaril s svojim bratom in iz zaključenega posla iztržil zavidljivih 22 milijonov dolarjev.

Medtem, ko se je njegova kariera strogo vzpenjala, je njegovo zasebno življenje trpelo. Leta 2000 se je poročil z Justin Musk, s katero imata pet sinov. Ponovno se je poročil leta 2010 s Talulah Riley. A tudi z njo ni zdržal dolgo, saj sta se dve leti kasneje razšla.

Po uspehu podjetja Zip2 je Elon kupil start-up podjetje, ki se je kasneje razvilo v svetovno znani PayPal – storitev za plačevanje preko spleta. Samo dve leti kasneje je svoj 11,7 odstotni delež prodal eBayu in zaslužil bajnih 1,5 milijard dolarjev. Za Elona to ni pomenilo, da se lahko ustavi in prične uživati življenje kot marsikateri bogataš. Še preden je sklenil posel je pričel sodelovati z dvema podjetjema, zaradi katerih je postal eden najbolj prepoznavnih ljudi na svetu. SpaceX in podjetje za proizvodnjo električnih vozil, Tesla.

Leta 2006 je Elonov bratranec Lyndon Rive ustanovil SolarCity, kateri koncept je razvil prav Elon. Dvojica je SolarCity dvignila med največjega dobavitelja solarne energije v Združenih državah Amerike.

Leto 2006 je bila prelomnica za električno Teslo. S prvim modelom Roadster so prejeli nagrado “Inovacija leta” revije Time.

Dve leti kasneje je Tesla Roadster prešla v serijsko proizvodnjo in SpaceX je podpisal pogodbo z NASO za organizacijo poletov v vesolje v vrednosti 1,6 milijard ameriških dolarjev.

Tesla model S je največji uspeh podjetja Tesla. Prestižna električna limuzina, ki napoveduje prihodnost transporta. Osvojila je številna priznanja in nagrade “Avtomobil leta”. Sedaj se širi tudi v Evropo in prvi odzivi so  neverjetni. Septembra je bil Tesla model S najbolj prodajano vozilo na Norveškem.

Zaradi številnih uspehov in izumov, Elon Muska primerjajo z Tonyjem Starkom, protagonistom serije Iron Man. A kljub popularnosti v svetu blišča je raje iskal zaveznike drugod. Odlično se je razumel senatorko Dianne Feinstein in prijateljeval z predsednikom ZDA, Barackom Obamo.

S svojim vplivom, denarjem in znanjem si je zadal še večje izzive, ob katerih bi marsikdo zamahnil z roko. Na planetu Mars želi vzpostaviti kolonijo z 80 tisoč ljudi. Karta za polet bo stala 500 tisoč dolarjev. Eden izmed zadnjih njegovih projektov je transportni sistem Hyperloop. Tuba, ki omogoča prevoz potnikov iz Los Angelesa v San Francisco v 30 minutah.

A ni vse v projektih in izzivih, zato si je Elon letos v razkošnem Bel Airu kupil posest za katero je plačal 17 milijonov dolarjev.

Tesla nikoli ne počiva. Že razvijajo in spravljajo v pogon novo vozilo, električnega mestnega terenca model X.

Da je njegovo navdušenje nad avtomobili res veliko, je dokazal pred dnevi, ko je kupil Bondovo vozilo. Za milijon dolarjev je kupil “podmornico” Lotus Esprita, ki ga je angleški agent uporabljal v filmu “The Spy Who Loved Me”.

Elon Musk je človek, ki spreminja svet dobesedno. Uveljavlja nove smernice transporta, življenja, uporabe energije. Njegove najbolj neverjetne ideje se s časoma zdijo verjetne, zato verjamemo, da še zdaleč ni rekel zadnje besede. Star je šele 42 let.

Rezljanje buče - za noč čarovnic - Helloween Kako izrezljamo najboljšo bučo za noč čarovnic [video + foto] elfs Modni dvojec ELFS s šokantnimi naslovnicami Noč čarovnic - Halloween - Make up // izjemno preprosto in krativno 10+ idej za maske ob praznovanju noči čarovnic (halloween) Lavivavera EQUA – Slovenske okolju prijazne stekleničke za vodo ·