Katamaran Energy Observer
Utrip mesta · mobilno

Sonce, veter in vodik. To je vse, kar za plovbo potrebuje vodno plovilo Energy Observer, s katerim se na šestletno popotovanje okoli sveta odpravljata Francoza Jerome Delafosse in Victorien Erussard. Njun katamaran, ki je predelano dirkalno plovilo (nekdanji zmagovalec regate Jules Verne Trophy), se bo polaščal sončne in vetrne energije (opasan je s solarnimi paneli in vetrnimi turbinami), pomagale pa mu bodo tudi gorivne celice.

Energy Observer je prvo delujoče vodno plovilo na svetu na sončno in vetrno energijo ter vodik. Izdelava katamarana je pogoltnila 4,2 milijona evrov, Francoza Victorien Delafosse in Victorien Erussard pa se z njim na šestletno odisejado okoli sveta odpravljata februarja 2017.

PREBERITE ŠE: Airbus: leteči avtomobili bodo v zraku že leta 2017

Katamaran Energy Observer bo nekakšen laboratorij na prostem, namenjen brezemisijskemu raziskovanju, v naslednjih šestih letih pa se bo ustavil v 50 državah in 101 pristanu. V dolžino meri 30 metrov in je širok 12,8 metra. Odet je v 130 kvadratnih metrov solarnih panelov, ima dve vetrni turbini ter opremo za elektrolizo, ki s pridobljeno energijo ustvarja vodik.

Baterije, ki bodo poganjale električne motorje, bosta v primeru dobrega vremena napajala sončna in vetrna energija, sicer pa se bo zanašal na vodikove celice.

Galerija – visokotehnološki katamaran Energy Observer:

Francoza, ki bosta krmarila katamaran Energy Observer.Odpri galerijo

Jeep Renegade - Dawn of Justice Jeep Renegade: mestni terenec, ki je enostavno bolj možat Hiperšportnik Dendrobium Dendrobium – električni hiperšportnik po vzoru formule 1 Marc Marquez je svoj motocikel pripeljal na znameniti Streif. Marc Marquez na zamenitem Straifu strmino krotil z motociklom! Tesla Model S Race Car Tesla Model S P100D je postal dirkalnik, ki od 0 do 100 km/h pospeši v rekordnem času · · · · ·