Priprava jedi v podzemnem delu muzeja
Utrip mesta · kulinarika

Včeraj zvečer se je sto gostov spustilo skoraj 200 metrov pod zemljo na posebno kulinarično doživetje z mednarodno priznano kuharico Ano Roš. Dogodek je namreč potekal v Muzeju premogovništva Slovenije v Velenju. Tradicionalne slovenske jedi s pridihom sodobne kulinarike, izjemno okolje in nastop etno skupine Katalena so poskrbeli za nepozaben večer.

Ana Roš, kuharska mojstrica, ki se uvršča v sam vrh svetovno priznanih kuharjev, je za večerjo v muzeju pripravila poseben izbor jedi, v katerih je na domiseln način združila lokalne jedi s pridihom avantgardne kulinarike. Pri pripravi jo je navdihovala filozofija kuhanja rudarskih žena – enostavno, domače in okusno.

Gostom so ob prihodu postregli kos kruha s soljo, kar je bila pogosta jed rudarjev, v starih časih pa tudi izraz dobrodošlice. Kot predjed so povabljenci uživali v kombinaciji govejega tatarja z mousseom kisle smetane, inčuni in ostrigami ter bolj klasični kombinaciji hrustljavih belušev s sladkim pršutom, črnim tartufom in jajcem. Za glavno jed so postregli jagnje, v kombinaciji z borečom in zeleno. Meso so sicer rudarji uživali predvsem ob nedeljah in praznikih, čez teden so jedi bile bolj skromne.
Ker se podzemni del muzeja nahaja skoraj 200 metrov pod zemljo so jedi kuharji pripravljali na površju in jih na prizorišče prevažali z rudniškimi dvigali v posebnih termo zabojih.

Ker se podzemni del muzeja nahaja skoraj 200 metrov pod zemljo so jedi kuharji pripravljali na površju in jih na prizorišče prevažali z rudniškimi dvigali v posebnih termo zabojih. »Največji izziv večera je zagotovo bil, kako ohraniti optimalno temperaturo jedi. V podzemni del muzeja namreč nismo smeli vnašati ognja ali drugih vnetljivih sredstev, zato smo hrano pripravljali na površju, jo prevažali v podzemlje v posebnih termo zabojih z vročo vodo in jo nato servirali na vrele krožnike, ki smo jih predhodno segreli,« je dodala Ana Roš.

Večerja se je odvijala v eni izmed največjih dvoran podzemnega dela Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju, ki je zaradi svoje izjemne akustike pustil gostom poseben pečat, ko so na oder stopili člani etno skupine Katalena. Večerni dogodek pa je za imetnike kartic priredila družba MasterCard.

cover Prijavi se: Kuharska akademija – CITY CHEF – Morske dobrote 481458969 Recept: Zdrav, okusen in energetsko popoln zajtrk _DSC9625 Utrip: CITY CHEF kuharska akademija – Gostovanje Igorja Jagodica – 13. maj cover-juha-bosch2 BOSCHEV RECEPT: Penasta juha iz blitve z zvezdicami iz krompirjevega testa