EO Smart 2 - pametni avto, ki lahko zasuka svoja kolesa za 90 stopinj.
Utrip mesta · mobilno · V zraku · tehnologija

Čeprav je beseda smart (pameten) vozilu Smart dana z rojstvom, pa gre v resnici le za majhno in ne prav posebej pametno vozilo. Resnično pametno vozilo mora namreč znati voziti samo in vstran, kot zna to kot Smart majhni EO Smart ”Connecting Car” 2. Gre za ”otroka” nemškega raziskovalnega centra za umetno inteligenco, ki je ustvarjen za prenatrpana mesta, kjer so prometne konice nočna mora in prosto parkirno mesto pobožna želja.

Čeprav je pametni avto EO Smart ”Connecting Car” 2 zgolj prototip, nekatere njegove inovacije ponujajo vpogled v prihodnost pametnih in fleksibilnih vozil. Z velikimi stekli in vrati z dvižnim odpiranjem pa že sicer spominja na nekaj, kar bi prinesli iz prihodnosti. In tako se tudi vozi. Vsa štiri kolesa avtomobila EO 2 se namreč zasukajo za 90 stopinj, kar pomeni, da so lahko tudi povsem pravokotna na karoserijo. Ta sistem mu ne omogoča le, da se vrti v popolnem krogu, ampak tudi diagonalno vožnjo in vožnjo vstran, kar bi lahko pomenilo konec bočnega parkiranja. Ste tudi vi začutili olajšanje?

In četudi pa ste še tako vešč voznik, je včasih tudi za vas parkirno mesto enostavno premajhno, najsi imate še tako majhno vozilo. 750-kilogramski EO 2 ima rešitev tudi za takšno zagato, saj se lahko stisne oziroma delno zloži sam vase kot rakovica oziroma pasavec (iz 2,5 metra se skrči na 1,5 metra dolžine, vsa kolesa pa medtem ostanejo na tleh).

PREBERITE ŠE: Prvi samovozeči tovornjak pridobil šoferski izpit – Inspiration Truck

Kot, da vse to že ne bi bilo dovolj, želijo Nemci s konceptom ”Platoon” (princip istočasne vožnje) na novo izumiti dnevni prevoz (na delo, v trgovino,…). Vsak EO 2 je namreč povezan z drugim avtomobilom EO 2. Ob aktivaciji sistema avto postane vagonček, skupaj pa tvorijo neke vrste vlak iz avtomobilov. Velika prednost tega je, da vozniki priklopljeni na ”omrežje” Platoon lahko dajo roke proč od volana in uživajo, saj avto tedaj preklopi v samovozeč način vožnje. In na delo se tako peljete kot v lastnem kupeju v vlaku. Zaenkrat še ni znano kdaj in če sploh bo EO 2 zapeljal na ceste.

EO Smart 2 - pametni avto, ki lahko zasuka svoja kolesa za 90 stopinj.Odpri galerijo
Freightliner Inspiration je visokotehnološki tovornjak in prvi svoje vrste, ki bo lahko vozil sam. Prvi samovozeči tovornjak pridobil šoferski izpit – Inspiration Truck Peugeot Vision Gran Turismo Virtualni Peugeot Vision Gran Turismo Otium SoftRack je prenosni strešni prtljažnik, ki se prileže na streho vsakega avtomobila. Prenosni strešni prtljažnik Otium SoftRack – lahek, kompakten in univerzalen Ferrari v svoj voznik park dodal še vesoljsko plovilo. Je to Ferrarijevo vesoljsko vozilo ”avto” prihodnosti?