cover3
V zraku · buzz buzz

Ulični umetnik in fotograf JR se je v Parizu lotil projekta, ki ni samo zanimiv, temveč tudi estetsko navdihujoč. Na višini 56 metrov je na strehi opere Garnier fotografiral črno-bele plesalce.

JR je Francoz, katerega identiteta je neznana, kljub temu pa je eden izmed svetovno najbolj znanih uličnih umetnikov in fotografov. Umetnik, za katerega predstavljajo ulice največjo galerijo na svetu, je s svojim umetniškim izražanjem začel v najstniških letih z risanjem grafitov po ulicah Pariza. Ko je nekega dne v pariškem metroju našel fotoaparat, je s prijatelji začel svoje grafite fotografirati, kopije fotografij pa lepiti na zidove pariških stavb. Njegovo delo je kmalu začelo dobivati vse več pozornosti in tako je leta 2010 prejel celo TED Prize – nagrado, ki jo vsako leto od skupnosti TED prejme en izjemen posameznik skupaj s 100.000 dolarjev.

PREBERITE ŠE: Ulična umetnost: Grafiti tokrat v sodelovanju z naravo

Letos je JR s svojim odmevnim projektom že zaznamoval Pariz. V pred kratkim obnovljenem Panteonu je namreč postavil umetniško instalacijo na tisoče in tisoče črno-belih portretov ljudi iz več kot stotih različnih držav, ki so skupaj tvorili čudovit človeški mozaik tako v notranjosti kot na fasadi te arhitekturne znamenitosti. Njegov najnovejši projekt pa se dviga v višave: na 56 metrov visoki strehi najbolj znane pariške opere Garnier je slikal štirideset plesalcev, oblečenih v črno-belo.

Fotografije plesalcev na strehah Pariza si oglejte v naši galeriji!

Odpri galerijo

cover 23 fotografij, ki vas bodo popeljale nazaj v mladost 123 Mednarodni festival Highline Meeting – viseče mreže razpete v Alpah visoko nad tlemi 3317582-16x9-940x529 Steve Jobs: kako je leta 1999 “računalniški čarovnik” publiko osupnil z demonstracijo delovanja omrežja Wi-Fi crn-jade-designboomg01_0 Nebesa na vodi – CRN J’ade, prva razkošna ladja s plavajočo garažo · · ·