cover-slovenia-evrostat
V zraku · buzz buzz

Evropski statistični urad Eurostat je postregel s svežimi podatki o zadovoljstvu z različnimi vidiki življenja. Splošna ocena je, da smo Slovenci manj zadovoljni z življenjem kot povprečni Evropejec. Na mesto pod povprečjem EU nas je pripeljala ocena 7,0 (na lestvici od 0 do 10, kjer je 0 popolno nezadovoljstvo, 10 pa popolno zadovoljstvo), povprečje Evropske unije namreč znaša 7,1. Sicer pa smo dali največjo ”zaušnico” naši finančni sliki.

Slovenci smo pri ocenjevanju zadovoljstva z različnimi vidiki življenja, ki ga je opravil Eurostat, najvišjo oceno pripeli medosebnim odnosom, najbolj pa smo pograjali finančno situacijo. Prvo omenjena kategorija je tudi sicer najbolj ocenjena med anketiranimi, kamor sodijo osebe starejše od 16 let, saj je imela najvišjo oceno pri večini članic. Tu smo celo nad povprečjem EU, ki je pri 7,8, saj smo zadovoljstvo z medosebnimi odnosi ocenili z 8,3, najbolj pa si želijo, da ”sosedu krava crkne” Bolgari (5,7). Prvaki pri tej postavki so Irci (8,6).

PREBERITE ŠE: Kaj Slovencem in ljudem v ostalim državah sveta v življenju pomeni največ? #infografika

Eurostat kakopak ni mogel mimo vprašanja o financah, ki si je pričakovano zaslužilo najnižje ocene. Kriza, ki po Stari celini lomasti že (pre)dolgo, je namreč povsod pustila vidne sledi. Pri ocenjevanju finančne situacije smo Slovenci izšli z oceno 5,6, medtem ko je EU povprečje za centelj višje (6,0). Tudi tu na dnu kraljuje Bolgarija z oceno 3,7, za petami pa so ji Grki (4,3). Najbolje so svoj finančni položaj ocenili Švedi (7,6) in Finci (7,5). To je tudi kategorija, kjer zija največja luknja med najvišjo in najnižjo povprečno oceno (3,9).

Članice so podeljevale cene tudi na področju dela, časa potovanja na delo in nazaj, izrabe časa, stanovanja, življenjskega okolja ter rekreacijskih in zelenih površin. Med temi smo Slovenci najbolj zadovoljni z zelenimi območji in območji za rekreacijo (7,9), najmanj pa z izrabo časa (6,8). Zadovoljstvo s službo je ocenjeno relativno visoko (7,3)- tu kraljujeta Danska in Finska z 8,1-, tudi preostale ocene pa se gibljejo med 7,6 in 7,8.

Arturo Bordalo / ART 3D ulična umetnost izdelana iz recikliranih smeti Bi dovolili boljši polovici, da brska po vašem telefonu? Eksperiment: Bi dovolili partnerju, da brska po vašem telefonu? Kako izgledajo državne meje po svetu. Fotografije državnih mej po svetu Alex Zanardi Inspiracija: Alex Zanardi – tudi največje poraze je moč spremeniti v zmage ·