1671493-poster-1920-infographic-the-evolution-of-the-batman-logo-from-1940-to-today
V zraku · buzz buzz

Batman, vitez teme, se je po stripovski in filmski pisti sprehajal že v ničkoliko kostumih. V 75 letih, kolikor pomladi šteje ta lik antijunaka, sicer nobena kolekcija ‘strip/film’ ni odstopila od črne barve- njegova podoba se pač mora zliti (fizično) s temo in (poetično) temačno osebnostjo- zato pa je šel na dizajnersko operacijsko mizo toliko večkrat njegov logotip, ki je v teh letih doživel več inkarnacij kot David Bowie.

Batman svoj logotip menja kot Bruce Wayne gate. To samo priča, da za njim ni neke klasične logotipovske filozofije, ki gradi identiteto prav skozi nepermutirani videz. Batmanov emblem je šel namreč prevečkrat ‘pod nož’, čeravno vseskozi ohranja svojo krilato geometrijo.

V trinajstih filmih je samo ena različica preživela več kot en celovečerec in sicer tista, ki se je prvič pojavila na prsih Batmana v Vitezu teme in nato še v Vzponu Viteza teme. V stripih je bilo ‘fluktuacij’ še več, petnajst, če smo natančni, a tam so bile spremembe bolj latentne oz. subtilne kot na filmskem platnu in ponavadi so nastopile s prihodom novega risarja.

PREBERITE ŠE: Batmobil – Lego Dark Knight Tumbler

Slavnih ušes na logotipu sprva sploh ni bilo, a so mu zrasla še isto leto (1939). Pravzaprav je imel znak kar burno ‘otroštvo’, saj dolgo ni našel svoje prave identitete. To se je zgodilo šele leta 1966, ko se je okoli njega pojavila rumeni oval, ki je vztrajal več kot tri desetletja. Jasno, potem je nastopila kriza srednjih let in v zadnjih dveh desetletjih je logotip dobil kovinski 3D dotik, ki se kar nekako izgubi, ali bolje, zlije z njegovimi prsmi, pa ne, ker bi imel po novem vsadke, pač pa ker je kostum postal bolj kot ne oklep. Novo lepotno operacijo je emblem doživel pred začetkom snemanja filma Batman Vs. Superman: Dawn Of Justice, ki prihaja v kina leta 2016. In Batmana več kot očitno daje nostalgija, saj se znak vrača k videzu iz leta 1986.

Infografika:

History of the Batman Logo


Foto: OSGEMEOS Street art: ko industrijski predel mesta zasije v novi podobi Os Gemeos Sloni gojijo dosmrtne družinske vezi. 8 dejstev, ki nam pokažejo, da tudi sloni znajo biti “človeški” IMG_1210 2 Lillian Weber: 99-letnica, ki zašije eno obleko na dan za afriške deklice bear-photography-10 Neverjetno prikupne fotografije medvedjih mladičkov in njihovih staršev · · · · ·