MNENJA/SOBOTNA
V zraku · dan za

Danes se začenja evropski teden mobilnosti, teden, ki se vali kot snežna kepa, saj vsako leto pobere nove somišljenike, ki želijo končati ”avto-kratično” vladavino v urbanih okoljih in zrušiti ”kult avtomobila”. Avto-centričnost mest je bila dolga leta sveta, a tudi heliocentrizem je rabil svoj čas. Pospešek preskoku v miselnosti želi dati tudi kino Dvor, ki 22. septembra na to temo ponuja brezplačne aktivnosti.

Letošnji teden mobilnosti najdemo pod sloganom ”Naše ulice, naše odločitve”, ki nas skorajda z revoltno parolo poziva h temu, da aktivno sodelujemo pri kreiranju urbane krajine, da bo ta v središče začela postavljati ljudi in ne avtomobilov. Raziskave namreč kažejo veliko zaskrbljenost državljanov zaradi kakovosti zraka, ki ga močno načenjajo prav avtomobilski izpuhi, zato so snovalci vedeli, na katere note zaigrati.

PREBERITE ŠE: Električna urbana mobilnost: Električni smart fortwo in smart bike

Dan brez avtomobila kot vedno prihaja na zadnji dan, torej 22. septembra, še prej pa se bo zvrstila obilica aktivnosti in dogodkov številnih občin, ki bodo ozaveščale in skušale kot sončno kremo vtreti idejo, da je mobilnost precej širši pojem od avtomobila, ki je aktiven zgolj 4% svojega časa, preostanek pa ”poležava” na parkiriščih. Svoj glas razuma je pristavil tudi Kinodvor, ki ga, kako prikladno, najdete na Kolodvorski ulici v Ljubljani, kjer danes na letnem vrtu njihove kavarne potekajo številne aktivnosti. Le pot pod noge, oziroma, le pot pod kolesa, da česa ne zamudite!

Program Kinodvora (22.9.2014)

(v primeru slabega vremena prireditve na prostem odpadejo)

15:00–19:00: Otroška zasedba zelenih površin Kolodvorske ulice
11:00–23:00: Druženje s filmom na letnem vrtu Kinodvorove Kavarne
11:00–23:00: Leto kina: Ogled razstave Kolodvorska ulica – od popotništva do kina
11:00–23:00: Leto kina: Krožna pot po ljubljanskih kino prizoriščih

Podroben opis dogajanja najdete tu.

Nagovor evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika:


10526058_759054267480552_2112876509986794399_n Kino park in Garažna razprodaja v parku Tabor PicMonkey Collage Vintage Salon Vienna 2014 na Dunaju c-sideinteriordesign.blogspot Razstava: ”Gaudí. Architecure Ahead of its Time” na Dunaju Primoz Oberzan-FEDERMEISTER – Mehanikom 20. mednarodni festival računalniške umetnosti · · ·