evropski zemljevid stereotipov
V zraku · buzz buzz

Stereotipi so v nas globoko zakoreninjeni, pa čeprav se nam velikokrat zdijo nesmiselni in brezvezni. Velikokrat so namreč ‘iz trte zviti’, včasih pa celo malo držijo. Ampak, ali so res Črnogorci len narod? So Gorenjci zares skopuški? Nemci res nikoli ne zamudijo? Takšni stereotipi so po navadi odraz obrambnih dojemanj sebe in drugih, zato velikokrat ne ‘pijejo vode’. Ali pač?

Yanko Tsvetkov, bolgarski grafični oblikovalec, ki zdaj živi v Španiji, je oblikoval evropski zemljevid stereotipov, značilnih za določen del naše celine.

V knjigi, ki jo je pomenljivo poimenoval Atlas of Prejudice (Atlas predsodkov), lahko najdete med vsemi mogočimi zemljevidi tudi avtorjevo razdelitev Evrope po stereotipih. Zemljevid, ki se imenuje Tearing Europe apart (Razdelitev Evrope), prikazuje 20 različnih načinov, kako se stara celina lahko deli na podlagi stereotipov. Morda bo kdo užaljen, kdo drugi se bo nasmejal, morda pa se bo kdo celo zamislil. Poglejmo si nekatere izmed njih.

Galerija – Evropski zemljevid stereotipov

Kjer uživamo in pridelujemo paradižnik oz. krompir.Odpri galerijo

cover-mileniumfalcon-lego Največji komplet kock Lego vseh časov za ljubitelje sage Star Wars Copyright Thibaud Chevalier @ Continental Productions Ali se barva vašega avtomobila ujema z vašo osebnostjo? 1000x500 Neverjetno! Katera je mama in katera je hči? ·