ezgif.com-webp-to-jpg
Utrip mesta · mobilno · V zraku · tehnologija

V zadnjem času si številna tehnološka podjetja prizadevajo uvesti zračno taksi storitev. Vse kaže na to, da čas, ko se bomo na cilj pripeljali po zraku, ni več tako oddaljen.

Zagonsko podjetje Vertical Aerospace, ki prihaja iz angleškega Bristola, je predstavilo eVTOL, prvi britanski leteči taksi. Letalo, ki nekoliko spominja na dron, je pripravljeno, da sproži revolucijo na področju osebnih prevozov.

Na začetku letošnjega poletja je inovacija že opravila svoj prvi let. eVTOL je preletel letališče Costwold, ki se nahaja v bližini vasice Kemble v okrožju Gloucestershire.

Vozilo, ki ga poganja električna baterija, vključuje 4 rotorje. Namenjeno je največ štirim potnikom, njegova teža pa je 750 kg. Po enem polnjenju je sposobno preleteti 150 km, pri čemer doseže maksimalno hitrost 300 km/h.

Za projektom stoji Stephen Fitzpatrick, ki si med drugim v prvenstvu Formula 1 lasti ekipo Manor Racing. Javnosti je zaupal, da mu je znanje, ki ga je pridobil v motošportu, prav prišlo tudi pri izdelovanju novega plovila. Njegov cilj je, da eVTOL v nekaj letih postane del vsakdanjega življenja.

Galerija – eVTOL

eVTOLOdpri galerijo

Hyundai i30 Hyundai i30: prenova Golfovega rivala mesto - FORD_2018_FOFORD_2018_FOCUS_ST-LINE__01 Popolnoma novi Ford Focus, povsem novi standardi vožnje Volvo V60 Volvo V60: deklasiral nasprotnike v razredu Lexus LY 650 Lexus LY 650: ne le ‘ladje’ na cesti, temveč tudi na vodi · · ·