shutterstock_282543275
V zraku · tehnologija

Ne samo, da nas lahko Facebook popolnoma zasvoji, o nas ima še vrsto zasebnih informacij, kot je recimo naša politična in verska pripadnost, hkrati pa točno ve, kje na svetu se v določenem trenutku nahajamo. Glede na to, koliko časa ljudje preživimo na tem družbenem omrežju, vse to niti ni tako presenetljivo, kmalu pa bo Facebook imel še informacijo več, in sicer mu bo jasno, koliko imamo pod palcem.

Pri Facebooku so julija 2016 vložili patent za algoritem, ki bi lahko predvidel, kakšno je finančno stanje uporabnika.
Ta informacija je prišla v javnost letos februarja, zahvaljujoč dokumentu, ki ga je objavila vladna agencija US Patent & Trademark Office.
Algoritem naj bi deloval s pomočjo podatkov, ki jih uporabnik da z odgovarjanjem na vrsto vprašanj in dejanji, ki temeljijo na uporabi spletne strani.

Glede na to, da so oglasi na Facebooku že danes zelo ali celo preveč točni, se moramo vprašati, kaj točno bo Facebook pridobil s tem, da pozna naše finančno stanje. Odgovor je preprost: še več oglasov. Poznavanje socialno-ekonomskega stanja ljudi bo Facebooku olajšalo filtriranje primernih informacij in oglasov za določeno osebo. To sicer ni nič novega ali drastično drugačnega od tega, kar Facebook počne že zdaj.
Sicer ni nujno, da bo Facebook to tehnologijo oziroma algoritem tudi uporabil. Tiskovni predstavnik družbe Facebook je za The Hill povedal. “Pogosto vlagamo patente za tehnologijo, ki je potem nikoli ne uporabimo. Patenti se ne smejo obravnavati kot kazalniki prihodnjih načrtov.”


61468127-huawei-porche-panamera MWC 2018: Huawei RoadReader, umetna inteligenca za potrebe avtonomne vožnje 888e35097e02d47530e0f9988a68c37a_original Mercury: prva pametna jakna z ogrevanjem Upamo, da je z vašim zdravjem vse v najlepšem redu. Ultratanka elektronska koža opazuje delovanje vašega srca emojipedia-sample-images-2018-emoji-11 Prihaja 157 novih emojijev · · ·