Knjige, ki bodo kmalu film postale.
Kulturni izbor · knjige

Dobre knjige so, kot vsaka dobra umetnost, ogledalo življenja. In kot take so velikokrat pomemben navdih za tiste, ki se potopijo v njihov skrivnostni svet. Fantazijske in znanstvenofantastične knjige pa so še posebej pomemben vir navdiha za filmsko industrijo. Strogi režimi distopičnih družb, magična bitja in potovanja po drugih galaksijah so zgodbe, ki vedno pritegnejo tako bralce kot gledalce. Predstavljamo vam seznam desetih fantazijskih in znanstvenofantastičnih knjig, ki jih kmalu pričakujemo tudi v filmski obliki.

Fantazijske in znanstvenofantastične knjige, po katerih bodo kmalu posneli film:

1. Fahrenheit 451 – Ray Bradbury

Knjiga Fahrenheit 451 je naslov dobila po višini temperature, pri kateri se papir knjig spontano vžge. Ray Bradbury opisuje eno izmed alternativ prihodnosti ameriške družbe, kjer je kritično mišljenje nezaželeno – s tam pa tudi branje. Kdor bere, je odveden v umobolnico, knjige pa so zažgane. Fahrenheit 451 je ekranizacijo prvič doživel leta 1966, HBO pa bo v kratkem posnel novejšo različico.

2. Le Transperceneige – Jacques Lob in Jean-Marc Rochette

Le Transperceneige je francoski grafični roman o postapokaliptičnem svetu, kjer vsi preživeli živijo na vlaku, ki konstanto kroži okoli Zemlje in v katerem vlada strog kastni sistem. Po knjigi je bil leta 2013 posnet film The Snowpiercer, kmalu pa bo knjiga dobila tudi svojo serijo.

PREBERITE ŠE: Tina Maze dobila svojo pravljico – Tina in medvedja moč

3. Alica izza ogledala – Lewis Carroll

V slovenske kinematografe prihaja drugi del Alice v Čudežni deželi že konec maja. Alica se znajde v umobolnici, kjer ji diagnosticirajo histerijo. Pobegne skozi ogledalo in se spet znajde v Čudežni deželi, kjer jo čakajo stari prijatelji in nove pustolovščine.

4. VDV – Roald Dahl

Dahlova mladinska knjiga VDV bo letos zaživela na filmskih platnih. Zgodba govori o siroti Zofiji, ki verjame, da so vsi velikani zlobni – dokler ne sreča VDV-ja (Velikega dobrodušnega velikana).

5. The Three-Body Problem – Liu Cixin

Čeprav številne fantazijske in znanstvenofantastične knjige ne doživijo slovenskega prevoda, se lahko tolažimo (poleg izvirnikov ali angleških prevodov) vsaj s filmskimi adaptacijami. Knjiga kitajske pisateljice Liu Cixin opisuje čas kitajske kulturne revolucije, v katero pa se vmešajo vesoljci. Film bo svojo premiero na Kitajskem doživel letos poleti, za evropsko premiero pa datum še ni znan.

6. Fantastične zveri in kje jih najdemo – J. K. Rowling

Čarovniki, čarovnice, šlapli, hišni vilinci in goblini po vsem svetu se že veselijo novega čarovniškega filma iz sveta Harryja Potterja. Roman Fantastične zveri in kje jih najdemo je pravzaprav učbenik, ki se uporablja na Bradavičarki, in je le grob navdih za film. Premiero pričakujemo nekje v jeseni. Expecto Patronum.

7. Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children – Ransom Riggs

Pri nas knjiga nikoli ni doživela prevoda, a v angleško govorečem delu sveta je roman v trenutku doživel velik uspeh. Zgodba govori o 16-letnem fantu, ki se po smrti svojega dedka znajde v sirotišnici za ”nenavadne” otroke. V rokah Tima Burtona si bo dom gospodične Peregrinove mogoče ogledati z lastnimi očmi.

8. Ready Player On – Ernest Cline

Distopični znanstvenofantastični roman Ready Player One popelje bralca v leto 2044, ko Zemljani večino svojega časa prebijejo v virtualnemu svetu Oasisu. Ko umre iznajditelj in ustanovitelj Oasisa, se začne tekma za njegovo nasledstvo. Film pričakujemo prihodnje leto, režija pa je bila zaupana v Spielbergove ustvarjalne roke.

9. Foundation – Isaac Asimov

Trilogija Foundation, ki je leta 1966 dobila nagrado hugo za najboljšo serijo vseh časov, kmalu prihaja na HBO. Knjige opisujejo delo matematičarke Hari Seldon, ki iznajde koncept ”psihohistorije”, s katerim lahko predvidi prihodnost, med drugim padec Galaktičnega imperija.

10. Gateway – Frederik Pohl

Roman govori o mladem in revnem mladeniču Robinettu, ki na loteriji zadene denar, s katerim si kupi karto do vesoljske postaje Gateway. Gateway so zgradili vesoljci, imenovani Heechee, a ti že dolgo ne živijo več tam. Ljudje imajo težave z razumevanjem heecheejske tehnologije. S slepimi poskusi, ki se za eksperimentatorja izkažejo za veliko bedo ali pa za veliko bogastvo, poskušajo dognati logiko postaje. Leta 1992 je bila zgodba adaptirana v računalniško igrico, kmalu pa pričakujemo tudi film.

The Art of Beauty - knjiga o Naomi Campbell Naomi Campbell 30 let manekenske kariere kronala s knjigo za 1500 € Tina Maze: Tina in medvedja moč Tina Maze dobila svojo pravljico – Tina in medvedja moč This Book is a Camera This Book Is a Camera: pop-up knjiga z delujočim fotoaparatom Darja, Teja in Manca Toplo priporočam: najboljša slovenska kuharska knjiga?